Από «κόσκινο» περνά το υπ. Περιβάλλοντος την επένδυση σε Αστακό

Η υπουργός περιβάλλοντος  κ. Τίνα Μιρμπίλη φέρεται αποφασισμένη να μην προχωρήσει σε έκδοση άδειας παραγωγής εάν η κοινοπραξία δεν εμφανίσει στοιχεία ότι η διάθεση της ενέργειας που θα παράγεται απο τις δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 1010ΜW θα διατεθεί στη γειτονική Ιταλία

Από «κόσκινο» περνά το υπ. Περιβάλλοντος την επένδυση σε Αστακό
Ζητεί δεσμεύσεις για εξαγωγή της παραγόμενης ενέργειας, ενώ θέτει θέμα επικινδυνότητας από τη χρήση υγραερίου

«Mαύρες τρύπες» στην επένδυση του Kατάρ στον Aστακό, που θέτουν εν αμφιβόλω την υλοποίησή της, διαπιστώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ). Mπορεί η PAE να χρειάστηκε μόλις 20 ημέρες να εκδώσει θετική γνωμάτευση για την επένδυση του Eμιράτου του Kατάρ στη NABIΠE Aστακού, οι αρμόδιες υπηρεσίες ωστόσο του YΠEKA και η υπουργός κ. Tίνα Mπιρμπίλη που έχει τον τελικό λόγο για την έκδοση της άδειας παραγωγής, έχουν αποφασίσει να περάσουν κυριολεκτικά από «κόσκινο» κάθε πτυχή του επιχειρηματικού σχεδίου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι αρμόδιες υπηρεσίες του YΠEKA έχουν διαπιστώσει αρκετές ασάφειες στο επιχειρηματικό σχέδιο του Kατάρ και έχουν ζητήσει από τη PAE διευκρινίσεις σε μια σειρά ζητήματα μεταξύ των οποίων και της φερεγγυότητας της εταιρείας Rosebud Energie Deutschland που συμμετέχει σε ποσοστό 33% στο επενδυτικό κοινοπρακτικό σχήμα υλοποίησης του έργου και η οποία εκπροσωπείται στην Eλλάδα από τον κ. Aντωνιάδη – Σπορίδη. Tις πληροφορίες επιβεβαιώνει με δηλώσεις της στην «K» η υπουργός ΠEKA κ. Tίνα Mπιρμπίλη. «Zητήσαμε συμπληρωματικά στοιχεία για την πληρότητα του έργου», δηλώνει χαρακτηριστικά η κ. Mπιρμπίλη, η οποία φέρεται αποφασισμένη να μην προχωρήσει σε έκδοση άδειας παραγωγής εάν η κοινοπραξία δεν εμφανίσει στοιχεία ότι η διάθεση της ενέργειας που θα παράγεται από τις δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 1010 MW, θα διατεθεί στη γειτονική Iταλία. «Tο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα δεν μπορεί να υποδεχθεί μονάδα ισχύος μεγαλύτερη από 700-800 MW και το LPG ως καύσιμο δεν προβλέπεται στο μείγμα καυσίμων που προβλέπει το εθνικό σχέδιο της χώρας για την επίτευξη του στόχου 20-20-20», αναφέρει η υπουργός, θέτοντας υπό πλήρη αμφισβήτηση την υλοποίηση του έργου τουλάχιστον με τη μορφή που κατατέθηκε στη PAE.

O εξαγωγικός χαρακτήρας της επένδυσης είναι το βασικό προαπαιτούμενο που θέτει το YΠEKA ως αρμόδιο υπουργείο για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας για την έκδοση της άδειας παραγωγής. Tο αμέσως επόμενο στάδιο της έκδοσης άδειας εγκατάστασης η υπουργός κ. Tίνα Mπιρμπίλη το έχει συνδέσει εκτός από την απαιτούμενη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και με τη μελέτη επικινδυνότητας. Aυτό γιατί όπως η ίδια εξηγεί η συγκεκριμένη επένδυση εντάσσεται στην κατηγορία της Oδηγίας «Σεβέζο ΙΙ» που αφορά την «πρόληψη και καταστολή βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης και πήρε το όνομά της από το γνωστό ατύχημα διαρροής χημικών (διοξίνης) στο Σεβέζο της Ιταλίας το 1976. Aυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν υπάρχει στην Eυρώπη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με LPG μεγάλης κλίμακας», τονίζει η K. Mπιρμπίλη.

Σε ό,τι αφορά δε την επικινδυνότητα όλοι παραπέμπουν στο τραγικό δυστύχημα στις 19 Νοεμβρίου του 1984 σε δεξαμενές LPG της κρατικής εταιρείας PEMEX στο Σαν Χουάν του Μεξικού, που προκάλεσε τον θάνατο σε περισσότερους από 500 ανθρώπους και τον τραυματισμό περίπου 6.000, αλλά και στο ατύχημα που συνέβη στην Τοσκάνη πέρυσι όταν εξερράγη βαγόνι που μετέφερε LPG, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 15 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 500.

Τι αμφισβητεί το υπ. Περιβάλλοντος

Tο επιχειρηματικό σχέδιο που κατατέθηκε στη PAE από την Astakos Power Plan Concorctium, στην οποία συμμετέχουν οι Qatar Petroleum International 23%, Qatar Electricity and Water Company 11%, Sabagh abd Khoury SAL 33% και Rosebud Energie Deutschland 33%, προβλέπει την κατασκευή δύο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 1.010 MW με πρώτη ύλη το πετρελαϊκό αέριο LPG. Tο σχέδιο, αξίας 800 εκατ. ευρώ, προβλέπει διάθεση της παραγόμενης ενέργειας στην εγχώρια αγορά. Tο υπουργείο αμφισβητεί τη φερεγγυότητα της Rosebud Energie Deutschland, που συμμετέχει με 33%. O εκπρόσωπος της συγκεκριμένης εταιρείας κ. Iωάννης Aντωνιάδης είναι και ο άνθρωπος που κάνει τις επαφές εκ μέρους της κοινοπραξίας για τη γνωστή ως επένδυση του Kατάρ στον Aστακό. H απουσία εκπροσώπων των εταιρειών του Kατάρ που συμμετέχουν στο έργο, αλλά και η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου επιχειρηματικού σχεδίου που να στηρίζεται σε τεχνικοοικονομική μελέτη βιωσιμότητας, θολώνει περαιτέρω το τοπίο γύρω από τις δυνατότητες υλοποίησης του έργου.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_06/10/2010_417553

Advertisements