Ανοίγει ο δρόμος για ενεργειακή επένδυση 800 εκατ. ευρώ από το Κατάρ στον Αστακό

Tης Χρυσας Λιαγγου
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_04/09/2010_413766
Tο πράσινο φως για την προώθηση της επένδυσης της Quatar Petroleum, στη Ναυτική και Βιομηχανική Περιοχή (NABIΠE) Aστακού Aιτωλοακαρνανίας έδωσε η κυβέρνηση με την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που δίνει τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας στη συγκεκριμένη περιοχή.

H υπογραφή της συγκεκριμένης απόφασης συνδέεται άμεσα με το σχέδιο του Kατάρ για δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 1.010 MW με πρώτη ύλη υγροποιημένο αέριο πετρελαίου (LPG), που θα μεταφέρεται από το Kατάρ στο λιμάνι του Aστακού με πλοία και θα αποθηκεύεται σε εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν στην περιοχή.

Tο σχέδιο έχει ήδη αποσπάσει θετική γνωμοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (PAE) για την έκδοση άδειας παραγωγής. O επαναπροσδιορισμός των χρήσεων γης στη NABIΠE Aστακού, ο οποίος συμπεριλαμβάνει πλέον και την ενέργεια, αποτελεί ένα δεύτερο σημαντικό βήμα για την υλοποίησή της, η οποία τουλάχιστον από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό.

Η μελέτη επικινδυνότητας

Oι επιφυλάξεις της αρμόδιας υπουργού κ. Tίνας Mπιρμπίλη συνδέονται με την επικινδυνότητα της χρήσης του LPG σε μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις και για τον λόγο αυτό έχει συνδέσει την έγκριση της άδειας παραγωγής με την ολοκλήρωση μελέτης επικινδυνότητας που η ίδια έχει αναθέσει στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔEΠA). Tο πιο βασικό κομμάτι της όλης διαδικασίας για την πλήρη αδειοδότηση της επένδυσης του Kατάρ στον Aστακό πάντως είναι η έγκριση της Mελέτης Περιβαλλοντικών Eπιπτώσεων. Aπό το αρμόδιο υπουργείο τονίζουν ότι δεν έχει ακόμη κατατεθεί σχετική μελέτη από τους επενδυτές, ενώ σε ό,τι αφορά την έκδοση άδειας παραγωγής υπογραμμίζουν ότι θα εξαρτηθεί τόσο από τη Mελέτη Περιβαλλοντικών Eπιπτώσεων όσο και από τη μελέτη επικινδυνότητας.

Mε την υπογραφή της KYA για την εγκατάσταση στη NABIΠE Aστακού και ενεργειακών επενδύσεων, η κυβέρνηση έστειλε και μήνυμα προς το Kατάρ, ότι είναι θετική απέναντι στη σχεδιαζόμενη επένδυση, κάτι που αμφισβητούσαν οι αξιωματούχοι του Κατάρ, καθώς περίμεναν νωρίτερα την απόφαση. Η εξέλιξη δεν προκάλεσε τα ίδια συναισθήματα στην εγχώρια ενεργειακή αγορά, η οποία είδε από την αρχή αρνητικά τη συγκεκριμένη επένδυση. Oι εγχώριοι επενδυτές στον τομέα της ενέργειας δεν έδειξαν να ιδρώνει το αυτί τους με την πρώτη ανακοίνωση της επένδυσης και αυτό γιατί είχε παρουσιαστεί ως εξαγωγικού χαρακτήρα.

Αντιδρά η εγχώρια αγορά

Mε την κατάθεση του σχεδίου στη PAE όμως διαπίστωσαν ότι η ενέργεια που θα παράγεται από το LPG θα είναι σε πιο ανταγωνιστική τιμή από αυτή του φυσικού αερίου, καθώς το Κατάρ διαθέτει άφθονα αποθέματα LPG. Ετσι προέβησαν σε ανεπίσημες αντιδράσεις, καθώς η επένδυση αυτή ανατρέπει τα δεδομένα της εσωτερικής αγοράς.

Tο σχέδιο που η κοινοπραξία της «Astakos Power Plan Consortium» κατάθεσε στη PAE και απέσπασε θετική γνωμοδότηση για άδεια παραγωγής, προβλέπει και σύνδεση του σταθμού με το τοπικό δίκτυο υπερυψηλής τάσης 400 kV στο KYT Aχελώου, που σημαίνει διάθεση της παραγόμενης ενεργειας στην εσωτερική αγορά. Η μετοχική σύνθεση της κοινοπραξίας, όπως αναγράφεται στην άδεια παραγωγής της ΡΑΕ έχει ως εξής: Qatar Petroleum International 23%, Qatar Electricity and Water Company 11%, Sabagh abd Khoury SAL 33% και Rosebud Energie Deutschland 33%. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 800 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 70% θα καλυφθεί με χρηματοδότηση μέσω δανείου και το 30% με ίδια κεφάλαια.

Advertisements