Συνέντευξη Δημήτρη Στρατούλη μέλους της ΠΓ του ΣΥΝ στην εφημερίδα Πολιτεία Αιτωλοακαρνάνων


1. Παρά τα όσα συμβαίνουν και τους πολίτες να πλήττονται σε όλα τα επίπεδα, μικρό μέρος της κοινωνίας φαίνεται να έχει διάθεση δυναμικής αντίδρασης. Πώς το εξηγείτε αυτό

Η κυβέρνηση, οι επίτροποι της Ε.Ε. και τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας μας έχουν συστηματικά διαχύσει στην κοινωνία μεγάλο φόβο, αβεβαιότητα και ανασφάλεια  συναισθήματα που ενισχύονται από τη μαζική ανεργία και την εκτεταμένη φτώχεια, που προκαλεί η εφαρμογή του μνημονίου συνεργασίας της κυβέρνησης–ΔΝΤ– Ε.Ε.
Εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ αισθανόμαστε την υποχρέωση, αλλά και μπορούμε, να σπάσουμε αυτό το φόβο των εργαζομένων, εφόσον τους πείσουμε αφενός ότι η αντίστασή τους μπορεί να έχει αποτελέσματα και αφετέρου ότι υπάρχει και άλλος δρόμος εξόδου της χώρας μας από την οικονομική κρίση, ώστε να μην πληρώσουν τα σπασμένα οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και αγρότες.
Η πρωτοφανής συμμετοχή των εργαζομένων της χώρας μας στις απεργίες και διαδηλώσεις των συνδικάτων στις 5 και 20 Μαΐου, καθώς και η συσσωρευμένη οργή τους λόγω των εφαρμοζόμενων βάρβαρων κυβερνητικών πολιτικών, αποτελούν την εύφλεκτη πρώτη ύλη για μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις, που ίσως πάρουν και τη μορφή της εξέγερσης το επόμενο διάστημα.

2. Καθώς, όπως προκύπτει, εκτιμάτε ότι τα χειρότερα έρχονται, τι πρέπει να περιμένουν στο επόμενο χρονικό διάστημα οι πολίτες;

Η ακατάσχετη βύθιση της οικονομίας σε μεγάλη ύφεση, η οποία οδηγεί σε συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας μας, καταδεικνύει ότι η γενική οικονομική καταστροφή είναι προ των πυλών.
Το γεγονός μάλιστα ότι η ύφεση συνοδεύεται και από πανύψηλο πληθωρισμό (5,4%) και ακρίβεια, δίνει τη χαριστική βολή στην οικονομική προοπτική της χώρας μας και στα ήδη συρρικνωμένα εισοδήματα των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων.
Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός οδηγούν τους εργαζόμενους σε εργασιακό και κοινωνικό Μεσαίωνα, αλλά και εγκληματούν σε βάρος της ίδιας της χώρας μας.
Η μόνη λύση είναι η απεμπλοκή της Ελλάδας από το μηχανισμό Ε.Ε.-ΔΝΤ, η ακύρωση των αντεργατικών μέτρων που πάρθηκαν στα πλαίσιά του και η επαναδιαπραγμάτευση-ρύθμιση του εξωτερικού δημόσιου χρέους, ώστε να πάρει η χώρα μας οικονομικές ανάσες, που να της επιτρέπουν να προχωρήσει σ’ ένα έκτακτο πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησής της.

3. Σε αυτή λοιπόν τη συγκυρία, η Αριστερά έχει την πολυτέλεια να είναι σε τέτοια φάση εσωστρέφειας;

Η αποχώρηση στελεχών της Ανανεωτικής Πτέρυγας από τον ΣΥΝ είναι αδικαιολόγητη, γιατί δεν είναι σωστό το 20% του κόμματος να θέλει να επιβάλει εκβιαστικά τις απόψεις του στο υπόλοιπο 80%.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την Αριστερά, σε μια περίοδο μάλιστα που τα θύματα της οικονομικής κρίσης και των αντεργατικών κυβερνητικών πολιτικών μάς θέλουν ενωμένους και δυνατούς, να πρωταγωνιστούμε στους σκληρούς ταξικούς αγώνες, για την ακύρωση των αντεργατικών μέτρων κυβέρνησης-Ε.Ε.-ΔΝΤ και για μια άλλη προοδευτική διέξοδο της χώρα μας από την οικονομική κρίση.

4. Η αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας σε τι βαθμό εκτιμάται ότι θα επηρεάσει την πορεία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ;

Από το συνέδριο του ΣΥΝ αυτό που καταγράφηκε στην κοινωνία δυστυχώς δεν ήταν η εναλλακτική πρόταση, στην οποία καταλήξαμε για να βγει η χώρα μας από την οικονομική κρίση, αλλά η αποχώρηση από αυτό των συντρόφων μας της Ανανεωτικής Πτέρυγας, που αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την Αριστερά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Ακόμα χειρότερα η ανεξαρτητοποίηση 4 βουλευτών της επιρροής τους από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, του συμμαχικού σχήματος της Αριστεράς, με το πρόγραμμα, τα ψηφοδέλτια και τις ψήφους του οποίου εκλέχτηκαν.

5. Δύο προσωπικότητες της Αριστεράς, ο Αλέκος Αλαβάνος και ο Φώτης Κουβέλης, έμμεσα ή άμεσα τραβούν το δικό τους δρόμο. Τι σηματοδοτεί αυτή η εξέλιξη;

Παρά τα πλήγματα που δεχτήκαμε, σε μια δύσκολη για το λαό και τη χώρα μας περίοδο, ο ΣΥΝ και το ενωτικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας, για να αποτρέψουμε τον ανίερο συνεταιρισμό κυβέρνησης-ΔΝΤ-Ε.Ε., που επιδιώκει να γυρίσει το ρολόι των εργατικών και κοινωνικών κατακτήσεων στη χώρα μας 200 χρόνια πίσω, και για να ανοίξουμε έναν άλλο προοδευτικό δρόμο εξόδου της χώρας μας από την κρίση, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της με δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, δημοκρατία, πλήρη απασχόληση και προστασία του περιβάλλοντος.

6. Για άλλη μια φορά ο Συνασπισμός σήκωσε την περιβαλλοντική σημαία για την περίπτωση του Πλατυγιαλίου με αφορμή την επένδυση του Κατάρ. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι η επένδυση αυτή θα είναι περιβαλλοντικά βλαβερή;

Aπό τη λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων, θα υπάρχουν επί 24ώρου βάσεως συνεχείς και αδιάκοπες αρνητικές επιπτώσεις στο τοπίο, στο έδαφος, στα επιφανειακά νερά, στο ατμοσφαιρικό, θαλάσσιο και ακουστικό περιβάλλον και στη βιομηχανική ασφάλεια.
Η υψηλή όχληση των μονάδων που περιλαμβάνει αυτή η επένδυση:
• αναιρεί επί της ουσίας το διαμετακομιστικό ρόλο του λιμανιού (για τον οποίο έχουν δαπανηθεί εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι και ο οποίος στηρίζεται στις αποφάσεις της δημοτικής και νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης) και μετατρέπει το λιμάνι σε ενεργειακό κέντρο. Είναι δεδομένο ότι η ενεργειακή «μονοκαλλιέργεια» αναιρεί τις αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας για πολύπλευρη ανάπτυξη της περιοχής και στην ουσία ακυρώνει και το γενικό χωροταξικό σχέδιο, αφού συμπαρασύρει στην κατεύθυνση της υψηλής όχλησης βιομηχανικής ανάπτυξης μια μεγάλη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.
• δεν απαντά σε ζητήματα ουσιαστικής ανάπτυξης της περιοχής, ούτε σε καμία κοινωνική ανάγκη (αφορά όλες κι όλες 140 θέσεις εργασίας), αντίθετα αντιστρατεύεται άλλες μορφές ήπιας, φιλικής, τουριστικής ανάπτυξής της.
• εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
Γι’ αυτούς τους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε για άλλη μια φορά την περιβαλλοντική σημαία για την περίπτωση του Πλατυγιαλίου με αφορμή την επένδυση του Κατάρ.

Advertisements