Ο ΑΣΤΑΚΟΣ ΣΤΗ ΔΙΝΗ «ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ» ΣΧΕΔΙΩΝ

Βρώμικη ενέργεια

Του
Ηλία Γεωργαλή*
http://www.epohi.gr/portal/perivallon

Ο Αστακός βρίσκεται στο στόχαστρο «επενδυτικών» πρωτοβουλιών, εθνικής εμβέλειας, που εμφανίζονται (με ταχυδακτυλουργικό τρόπο) ως «πράσινη» ανάπτυξη, που δήθεν θ’ αλλάξει το χάρτη της χώρας και τη μοίρα του τόπου. Με την ίδια αισιοδοξία, τις ίδιες υποσχέσεις και με παρόμοιο μανδύα εμφανίστηκαν στο παρελθόν, στο Πλατυγιάλι, τα διαλυτήρια πλοίων, οι πράσινες βενζίνες, τα τοξικά απόβλητα, ο λιθάνθρακας κ.λπ. Και κατά μια διαβολική σύμπτωση (;) οι μηχανισμοί των διαχειριστών – διαμεσολαβητών (της εξουσίας) πλάσαραν τα αποτρόπαια «προϊόντα», χρησιμοποιώντας παρόμοιο λεξιλόγιο: «ανάπτυξη», «θέσεις εργασίας», «εθνικό όφελος», «εθνικής διάστασης επενδύσεις» κ.ο.κ.
Στην πράξη, βέβαια, αποδεικνυόταν πως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και πως το να ποντάρεις στα υπαρκτά προβλήματα ανεργίας και εγκατάλειψης ενός τόπου για να παρουσιάσεις «το κρέας σαν ψάρι», δεν είναι το εξυπνότερο. Αυτή τη φορά οι «μετρ» της επικοινωνίας, με αστραπιαίες μεθοδεύσεις προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα, παράλληλα με την απόλυτη αποπληροφόρηση της τοπικής και της ελληνικής κοινωνίας.

Φωτογραφική μελέτη
περιβαλλοντικών
επιπτώσεων

Η «επένδυση» αφορά σε:
• Σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)
• Σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LPG ( υγροποιημένο μείγμα προπανίου-βουτανίου)
• Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από LPG 1100 MW
• Μονάδα παραγωγής βιοελαίων από άλγη.
Μελλοντικά προβλέπεται η σύνδεση της μονάδας φυσικού αερίου με τον αγωγό Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας (TGI) που θα περνάει από την Ηγουμενίτσα. Η επένδυση φαίνεται του ύψους των 3 δισ. ευρώ. Όλο αυτό το έργο παρουσιάζεται ως πράσινη επένδυση εθνικής εμβέλειας, ενώ αυτό αφορά την επένδυση του Κατάρ. Αλλά ο σχεδιασμός για τον Αστακό περιέχει κι άλλη «πρασινάδα»: απ’ τις 23/10/2009 έχει κατατεθεί αίτηση στη ΡΑΕ (απ’ την εταιρεία ENGAL) για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από καύση αστικών αποβλήτων (σκουπιδιών δηλ.) 200MW!!

Ας καταρρίψουμε
τους μύθους

Για τα επόμενα χρόνια η τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου θα είναι συμφέρουσα σε σχέση με το αέριο των αγωγών. Είναι σαφής επίσης η μεγάλη και συνεχώς αυξανόμενη εξάρτηση της Ε.Ε. απ’ το φυσικό αέριο. Αυτό δημιουργεί και την ανάγκη απεξάρτησης της Ε.Ε. απ’ το ρωσικό φυσικό αέριο. Η στροφή γίνεται προς το αέριο της Β. Αφρικής και της Ανατολής (Αζερμπαϊτζαν, Τουρκμενιστάν κ.λπ.). Στη σκακιέρα των αγωγών η Τουρκία παίζει κεντρικό ρόλο. Η Ελλάδα θα μπορούσε να κινηθεί ανταγωνιστικά προς την Τουρκία και η συγκεκριμένη μονάδα του υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Αστακό να εντάσσεται σ’ αυτήν τη στρατηγική.
Η Ελλάδα ύστερα από την παρουσία του Ερντογάν οδηγείται σε συνολική ενεργειακή συνεργασία με την Τουρκία αναγνωρίζοντας την πρωτοκαθεδρία της. Ήδη ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη ακυρώνεται, η δε τουρκική κρατική ενεργειακή Botas μπαίνει συμμέτοχος στην κατασκευή του ΤGI. Και έπονται τα κοιτάσματα του Αιγαίου. Εκτός των άλλων, σύμφωνα και με τη δήλωση του εκπροσώπου της Astakos Terminal (ιδιοκτήτριας εταιρείας της ΝΑΒΙΠΕ) αλλά και την άδεια παραγωγής, το λιμάνι του Αστακού πουλιέται μαζί με τη Βιομηχανική Περιοχή σε Εταιρεία του Κατάρ ως η πρώτη ιδιωτική βιομηχανική περιοχή μαζί με ιδιωτικό λιμάνι που ανήκουν σε ξένη χώρα! Επομένως:
– Κανένα γεωπολιτικό πλεονέκτημα δεν προκύπτει απ’ τη συγκεκριμένη αποικιοκρατικού τύπου επένδυση. Το ύψος, είναι 3 δισ. Αυτό είναι το κόστος της επένδυσης για το Κατάρ και οφείλει να διαχωριστεί απ’ το όφελος της ελληνικής οικονομίας, η οποία απ τη φύση της (μιας και δεν διαθέτει την υψηλή τεχνολογία) δεν θα τα απορροφήσει. Ούτε καν ο κατασκευαστικός τομέας δεν θα ωφεληθεί. Αλλά να υπολογίσουμε και κάτι άλλο: μετά το 2013 το κόστος ρύπων θα είναι πάνω από 40 ευρώ ανά τόνο. Δεδομένου ότι το ύψος των εκπομπών CO2 θα είναι 6.000 τόνοι την ημέρα, συνεπάγεται πως τα πρόστιμα ρύπων της συγκεκριμένης επένδυσης θα είναι 240.000 ευρώ την ημέρα! Δηλαδή 90 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
– Το μόνο σίγουρο οικονομικό όφελος είναι για τους επενδυτές και όχι για την ελληνική κοινωνία. Αν και ενεργειακός σχεδιασμός δεν έχει κατατεθεί, δίνονται αφειδώς αδειοδοτήσεις για θερμοηλεκτρικές μονάδες (που εκτός των άλλων εκτρέπουν την Ελλάδα και από τον εθνικό στόχο 20-20-20), στηριζόμενες στο αξίωμα ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα ενέργειας. Η ηλεκτροπαραγωγική μονάδα των 1100MW που θα εγκατασταθεί στον Αστακό θα εξάγει το ρεύμα στην Ιταλία από την οποία θα το επανεισάγει τους θερινούς μήνες αιχμής…
– Η τερατώδης θερμοηλεκτρική μονάδα δεν συμμετέχει στο ελληνικό ενεργειακό φορτίο αλλά είναι μια κερδοσκοπική αρπαχτή. Στη μελέτη αναφέρεται η μονάδα βιοελαίων, σε δέκα γραμμές, που θα δεσμεύει υποτίθεται το διοξείδιο του άνθρακα. Δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση σχετικά με το πως γίνεται και αυτό είναι λογικό αφού δεν υπάρχει πουθενά σήμερα ασφαλής και οικονομικά συμφέρουσα μέθοδος δέσμευσης του CO2. Αλλά αν η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αυτή την τεχνογνωσία, γιατί την περιορίζει στον Αστακό και δεν τη διαθέτει σε παγκόσμια κλίμακα.

Πόσες θα είναι
οι θέσεις εργασίας;

Η ΜΠΕ αναφέρει σαφώς 140 θέσεις εργασίας. Τα μέσα ενημέρωσης επιμένουν να μιλούν για 1.500 θέσεις, ενώ ακόμα κι ο Νομάρχης που βγήκε εξ αρχής στα μέσα μ’ αυτό το σύνθημα, αναγκάστηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο να παραδεχθεί πως οι θέσεις εργασίας είναι 140, μάλιστα σε πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης. Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει τους τοπικούς παράγοντες, να έχουν ανοίξει φάμπρικα αιτήσεων και υποσχέσεων.
Η συγκεκριμένη επένδυση αλλάζει άρδην το διαμετακομιστικό χαρακτήρα του λιμανιού, αλλά και τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της ευρύτερης περιοχής. Μετατρέπει την περιοχή σε ενεργειακό κέντρο μεγάλης, μάλιστα, επικινδυνότητας αφού μέρος της επένδυσης εμπίπτει στην οδηγία Sevezo II. Η ηλεκτροπαραγωγή από LPG δεν υπάρχει στην Ελλάδα αλλά και στον κόσμο. Οι τοπικοί ρύποι από μια τέτοια μονάδα είναι 20% λιγότεροι από μια αντίστοιχη μονάδα λιθάνθρακα και περίπου 15% περισσότεροι απ’ τη μονάδα λιθάνθρακα που είχε δρομολογηθεί στον Αστακό και ξεσήκωσε τον κόσμο. Ήδη, οι φορείς και οι σύλλογοι βρίσκονται σε διαδικασίες συντονισμού των ενεργειών τους.

*Μέλος της Κίνησης Πολιτών Αστακού.

//

//
//
Advertisements