Πολλαπλά τα ελληνικά οφέλη από το ενεργειακό κέντρο Αστακού

«Σημαντική συμφωνία πολλαπλού οφέλους για την Ελλάδα» χαρακτηρίζεται το Μνημόνιο Στρατηγικής Σημασίας για το αναπτυξιακό έργο που αφορά στο ενεργειακό κέντρο Αστακού Αιτωλοακαρνανίας και υπέγραψαν σήμεραστο Μέγαρο Μαξίμου ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης και ο υπουργός Επικρατείας για την Ενέργεια και τη Βιομηχανία του Κατάρ Dr.Mohammed Saleh Al Sada.


Και αυτό διότι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία για την χώρα μας, μία επένδυση που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δεν μπορεί παρά να είναι σημαντική, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς, ότι το εν λόγω ποσό αναλογεί στο 145% των συνολικών επενδύσεων που έγιναν στην χώρα μας κατά τη διάρκεια ολόκληρου του  2009. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επένδυση θα γίνει από την εταιρεία Qatar Petroleum International – QPI, επενδυτικό βραχίονα ουσιαστικά της κρατικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου του Κατάρ. Ελληνικός εταίρος του έργου είναι η ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ Αστακού, ιδιοκτήτες της οποίας είναι οι τράπεζες Alpha Bank, Πειραιώς και Εμπορική.

Πέραν του αυτονόητου δημοσιονομικού οφέλους για την χώρα, από τα φορολογικά κυρίως έσοδα που θα αποφέρει στο κράτος, η επένδυση αναμένεται -σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών- να δημιουργήσει 1500 θέσεις εργασίας και να αναδείξει το λιμάνι του Αστακού σε κόμβο μεγάλης στρατηγικής και αναπτυξιακής σημασίας. Το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα θα διοχετεύεται κατά 70% στο ιταλικό δίκτυο και κατά 30% στο ελληνικό δίκτυο του Αχελώου, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί σταθμός επαναεριοποίησης και αποθήκευσης του υγροποιημένου πετρελαϊκού αερίου, δυναμικότητας επτά δις κυβικών μέτρων. Ολόκληρο το έργο άλλωστε, εντάσσεται στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης και του σεβασμού του περιβάλλοντος (το ποσοστό απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα υπολογίζεται ότι θα φτάνει το 80%, ενώ προβλέπεται παράλληλη παραγωγή βιοκαυσίμων από την αξιοποίησή του) παρέχοντας οικονομικό, αναπτυξιακό, αλλά και ενεργειακό και περιβαλλοντικό όφελος στη χώρα.

Αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου από τις δύο πλευρές, ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης σημείωσε ότι οι η συμφωνία που επικυρώθηκε σήμερα, ξεκίνησε ουσιαστικά, με την μορφή κάποιων πρώτων συζητήσεων τον Ιανουάριο, όταν ταξίδεψε ο ίδιος στο Κατάρ, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συμφωνία αυτή θα αποτελέσει το πρώτο βήμα μιας στενής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ σε επίπεδο επενδύσεων στη χώρα μας. «Σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία χρειάζεται να κάνει γρήγορα βήματα προς την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων, τέτοιες συμφωνίες αποτελούν την καλύτερη χειροπιαστή απάντηση στο φάντασμα της ύφεσης», δήλωσε ο κ.Κουβέλης.

πηγη: newstime.g

Advertisements