Σημεία και τέρατα στους παιδικούς σταθμούς Μεσολογγίου


//

– Το ρεσιτάλ κακοδιαχείρισης και σπατάλης προκάλεσε μαύρη τρύπα πολλών χιλιάδων ευρώ – Στοιχεία – φωτιά βρίσκονται ήδη στην Δικαιοσύνη

Ρεσιτάλ κακοδιαχείρισης, σπατάλης και αδιαφάνειας και μαύρη τρύπα πολλών χιλιάδων ευρώ στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς Μεσολογγίου διαπιστώνει η έρευνα που ολοκλήρωσε ο συνδυασμός «Πορεία Δημιουργίας» του Γ. Πρεβεζάνου και έχει ήδη υποβληθεί στην Εισαγγελία για τα περαιτέρω.

Στο αναλυτικό υπόμνημα 17 σελίδων καταγράφονται ενδεικτικά δεκάδες περιπτώσεις δαπανών που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της λογικής και της σύνεσης και εύλογα προκαλούν τα ερωτήματα για τους σκοπούς και τα κίνητρα των προσώπων που λάμβαναν τις αποφάσεις και εμπλέκονται εν γένει. Σήμερα η ΑΙΧΜΗ αποκαλύπτει μέρος των στοιχείων που συνέλλεξε ο συνδυασμός και πλέον καλούνται όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Μιλάμε για την δημοτική αρχή Μεσολογγίου που έχει την πολιτική και όχι μόνο ευθύνη και πρέπει να λογοδοτήσει για την κατασπατάληση του χρήματος των δημοτών, αλλά και την διοίκηση των παιδικών σταθμών, αλλά και τυχόν υπαλλήλους που γνώριζαν ή δεν έλεγχαν τις υπέρογκες δαπάνες μέσω αναθέσεων.
Σύμφωνα με όσα έχουν γραφτεί και στο παρελθόν ο κ. Παπανικολάου, με διάφορα προσκόμματα που του παρουσίαζαν, αδυνατούσε να λάβει τα στοιχεία προς έλεγχο από τις 14-7-2009 οπότε και τα ζήτησε εγγράφως με επιστολή. Σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του δημοτικού ωδείου στα μέσα Νοεμβρίου, παρουσία του δημάρχου κ. Αναγνωστόπουλου ο κ. Παπανικολάου ανέφερε όλο το ιστορικό και ζήτησε για άλλη μια φορά τα στοιχεία. «Ωστόσο η κα Μπόκαρη και η κα Καλτσούλα γέλασαν ειρωνικά και ισχυρίστηκαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτε για το έγγραφο αίτημα», λέει ο κ. Παπανικολάου προς τον Πταισματοδίκη αναφέροντας στη συνέχεια ότι ο δήμαρχος τους είπε να παραδώσουν τα αιτούμενα στοιχεία και σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να ζητηθεί εγγράφως το αίτημα. Στη συνέχεια ο κ. Αναγνωστόπουλος του είπε να περιμένει πέντε ημέρες για να προετοιμαστούν και να παραδοθούν τα στοιχεία. «Περίμενα μέχρι τις 10-12-2009 και αφού καμία ενέργεια δεν έγινε αναγκάστηκα να καταφύγω στη Δικαιοσύνη όπου δόθηκε εισαγγελική εντολή. Μετά από αυτή μου εστάλη επιστολή από το νομικό σύμβουλο του δήμου κ. Χουλιάρα που αναφέρει ότι θα μου δώσουν τα στοιχεία εκτός από τα τιμολόγια για τα οποία θα μπορώ να λάβω γνώση εντός του χώρου του δημαρχείου. Όταν όμως πήγα στο δημαρχείο η ειδική γραμματέας αρνήθηκε και πάλι να μου δώσει να λάβω γνώση των τιμολογίων, ενημέρωσα τον δήμαρχο, τον νομικό σύμβουλο και το νέο πρόεδρο των παιδικών κ. Κόντο για την άρνηση της υπαλλήλου και μου είπαν ότι θα με ενημερώσουν, πράγμα το οποίο και δεν έγινε ποτέ. Μετά και τον νέο εμπαιγμό κατέφυγα ξανά στη δικαιοσύνη και δόθηκε δεύτερη εισαγγελική εντολή να μου παραδοθούν ΟΛΑ τα αιτούμενα στοιχεία. Παρά και την δεύτερη εισαγγελική εντολή η ειδική γραμματέας επέμενε στην άρνησή της μέχρι που ο νομικός σύμβουλος τους ενημέρωσε ότι η ενέργειά τους αυτή οδηγεί σε προσωποκράτηση! Η όλη κατάσταση συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο από τον πρώην δήμαρχο Γ. Πρεβεζάνο και ο κ. Αναγνωστόπουλος ισχυριζόμενος άγνοια (!!!) όλων των γεγονότων, δεσμεύτηκε για την διενέργεια ΕΔΕ προς την υπάλληλο. Την δέσμευσή του αυτή την αναίρεσε στην πορεία εκδίδοντας και ανακοίνωση προς τις εφημερίδες ότι δεν συντρέχουν λόγοι διενέργειας ΕΔΕ για την συγκεκριμένη υπόθεση (!)», αναφέρει ο κ. Παπανικολάου και ο καθείς μπορεί να εξάγει τα συμπεράσματά του.
Στη συνέχεια ο κ. Παπανικολάου αναφέρει πως στο τέλος της θητείας της η απερχόμενη διοίκηση Μαντζουράτου άφησε πλεόνασμα χρήσεων ύψους 270.541 ευρώ σύμφωνα και με την απόφαση δημαρχιακής επιτροπής του Φεβρουαρίου 2007. Σημειώνει επιπρόσθετα πως κατά τα έτη 2002 – 2006 γινόταν χρήση των υπηρεσιών του δήμου από τους παιδικούς όσον αφορά το πράσινο, την συντήρηση κτιρίων και συστημάτων, ηλεκτρολογικές εργασίες οπότε και δεν δαπανήθηκε ούτε ένα ευρώ για απαιτήσεις που ήταν μέσα στις δυνατότητες των παραπάνω υπηρεσιών. Ο κ. Παπανικολάου αναφέρει πρωτίστως πως δεν διαπίστωσε καμία παρατυπία ή υπερβολή κατά την θητεία του πρώτου Δ.Σ. από 1-1-2007 έως 21-12-2007 (πρόεδρος Μπόκαρη, ταμίας Κολοκότσιου, ειδική γραμματέας Δερβίση) αφού υπήρξε «λογική διαχείριση και διοίκηση, χρησιμοποιήθηκαν οι υπηρεσίες του δήμου για περιστολή δαπανών και δεν υπήρχε κανένα χρέος σε προμηθευτή. Εστιάζει όμως στο επόμενο Δ.Σ. (21-12-2007 έως 15-12-2009) με την ίδια πρόεδρο, ταμία, αλλά με διαφορετική ειδική γραμματέα, την κα Ελένη Καλτσούλα που τοποθετήθηκε εκεί τον Μάρτιο του 2008 με απόφαση του δημάρχου κ. Αναγνωστόπουλου.
Από εκεί και έπειτα, σύμφωνα με τα γραφόμενα στο υπόμνημα, εκτοξεύτηκαν κατακόρυφα τα έξοδα των παιδικών σταθμών φτάνοντας το 2009 τα 838.000 ευρώ παρότι η επιχορήγηση ήταν 592.000 ευρώ και συνολικά τα έξοδα 2008, 2009 παρουσίασαν διαφορά από το 2007 ύψους 395.000, ποσό που θεωρείται επίμαχο και φέρεται να κατασπαταλήθηκε όπως θα δούμε παρακάτω.
Πριν περάσουμε στις δαπάνες που βγάζουν μάτι αξίζει να αντιγράψουμε κάποιες χρήσιμες παρατηρήσεις που κάνει ο Χρ. Παπανικολάου:
Διαπιστώνεται ελλιπής καταγραφή των πρακτικών για όλα τα έτη.
Στη θητεία του 2ου Δ.Σ. δεν λάμβανε έγγραφη πρόσκληση συνεδρίασης παρά μόνο τηλεφωνική ειδοποίηση ελάχιστο χρόνο την ίδια μέρα.
Δεν φαίνεται να υπάρχουν απολογισμοί του Ν.Π.Δ.Δ. άρα δεν υπάρχει εικόνα για τις οφειλές.
Δημιουργήθηκαν κωδικοί εξόδων για εργασίες που μπορούσαν να καλύψουν υπηρεσίες του δήμου, παροχή υπηρεσιών για ηλεκτρονικά συστήματα που δεν υπάρχουν στους παιδικούς (υπολογιστές κ.λπ.), έξοδα που αναφέρονται για δραστηριότητες δημοσίων σχέσεων, δεξιώσεις κ.λπ., που δεν είχαν γίνει ποτέ μέχρι τότε στην ιστορία λειτουργίας των παιδικών σταθμών…!
Οι δαπάνες των νομικών προσώπων δεν ελέγχονται από τον επίτροπο του ελεγκτικού συνεδρίου, γενικώς είναι ανεξέλεγκτες. Κύριε Ραγκούση μας διαβάζετε;
Για να μην κεντρίσουμε άλλο την περιέργεια των αναγνωστών περνούμε στις δαπάνες που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της φαντασίας:
* Συντήρηση πρασίνου αύλειων χώρων παιδικών σταθμών: Σπαταλήθηκαν 42.048 ευρώ για τα έτη 2008 και 2009 χωρίς να υπολογιστεί η πρόσληψη και δύο ατόμων για την ίδια δουλειά. «Η δαπάνη αυτή είναι εξωπραγματική» τονίζει ο κ. Παπανικολάου που αναφέρει ότι 39.286 δόθηκαν σε κατάστημα εμπορίας φυτών, 2.239 ευρώ σε κατάστημα φυτών – υλικών και 523 ευρώ για αγορά χορτοκοπτικού μηχανήματος. Επίσης υπήρξε δαπάνη για 8μηνη σύμβαση δύο ατόμων στις 8-5-2008 για φροντιστές κήπων παρότι είχε αναλάβει ιδιώτης την… φροντίδα. Φυσικά οι υπηρεσίες του δήμου κρίνονταν ανήμπορες για τέτοια δουλειά…
Όμως ο κ. Παπανικολάου προχωράει και σε έλεγχο αν έγιναν πραγματικά όσα περιγράφονταν στα τιμολόγια: «Οι χώροι πρασίνου όλων των παιδικών δεν υπερβαίνουν τα 4 στρέμματα και όπως φαίνεται από τις συνημμένες φωτογραφίες δεν έγιναν εργασίες συντήρησης που να αξίζουν 39.286 ευρώ», τονίζει.
* Δαπάνη ύψους 13.549 ευρώ για προμήθεια ανταλλακτικών – επισκευή ηλεκτρικών συσκευών – προμήθεια λαμπών, πριζών κ.λ.π. από κατάστημα του Μεσολογγίου. «Η δαπάνη αυτή είναι εκτός πραγματικότητας για συντήρηση ηλεκτρικών συσκευών την στιγμή που η δαπάνη συντήρησης υπερβαίνει την δαπάνη αγοράς», λέει ο κ. Παπανικολάου.
* Το ίδιο διάστημα αγοράστηκαν από άλλο κατάστημα της πόλης ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια αξίας 3.560 ευρώ από τα οποία η μια κουζίνα υγραερίου δεν εντοπίστηκε στους παιδικούς και αναζητείται αλλού… Με τόσα χρήματα αλλάζαμε τα ηλεκτρολογικά στα μισά σπίτια ενός δημοτικού διαμερίσματος κύριοι της δημοτικής αρχής…
* Σπαταλήθηκαν 29.827 ευρώ για εργασίες μικροσυντήρησης αύλειων χώρων – βάψιμο κιγκλιδωμάτων και παιδικών σταθμών. Από αυτά 14.000 δόθηκαν σε εργολάβο εκ των οποίων πολλές εργασίες δεν φαίνεται να έγιναν (πλακόστρωση) και λόγω κακοτεχνιών είναι πλημμυρισμένες από νερά. Συμπληρωματικά οι εργασίες βαφής των κιγκλιδωμάτων έγιναν από υπάλληλο της υπηρεσίας γενικών καθηκόντων του δήμου, αν και πληρώθηκαν σε ιδιώτη! «Η παραπάνω δαπάνη είναι υπερβολική και απαράδεκτη», λέει ο δημοτικός σύμβουλος στον Πταισματοδίκη και παράλληλα αποκαλύπτει ότι την ίδια περίοδο έγινε αγορά χρωμάτων 2.368 ευρώ από κατάστημα της πόλης. Δηλαδή για την ίδια εργασία πληρώνατε τον εργολάβο, αγοράζατε από αλλού χρώματα και χρησιμοποιούσατε και δημοτικό υπάλληλο κύριοι του Δ.Σ. και κυρία πρόεδρε;

Προμήθεια υλικών βαφής ύψους 8975 ευρώ από άλλο κατάστημα της πόλης το δεύτερο ήμισυ του 2009 χωρίς να δικαιολογείται από πουθενά η χρήση των υλικών!
* Προμήθεια υλικών για πόρτες. Πρέπει να αλλάχτηκαν στους παιδικούς καμιά εικοσαριά φορές τα πόμολα, τα χερούλια, οι κλειδαριές γιατί σπαταλήθηκαν 1.549 ευρώ!!! Συνολικά ο κ. Παπανικολάου αναφέρει πως αναλύθηκαν εργασίες που μπορούσαν να γίνουν από συνεργεία του δήμου ύψους 69.507, αλλά έχουμε και συνέχεια:
* Οι διοικούντες του παιδικούς του δήμου Μεσολογγίου, όντας γαλαντόμοι και απλοχέρηδες έδωσαν 19.846 ευρώ για προμήθεια γραφικής ύλης από τοπικό κατάστημα! Σημειωτέον ότι η γραφική ύλη που χρησιμοποιείται στους παιδικούς προσκομίζεται από τους γονείς γι’ αυτό και ο κ. Παπανικολάου ζητά να γίνει συσχέτιση με τα προηγούμενα έτη.
* Μια άλλη δαπάνη που βγάζει μάτι και προκαλεί πάμπολλα ερωτηματικά είναι αυτή για προμήθεια – συντήρηση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Ο κ. Παπανικολάου αποκαλύπτει τιμολόγια ύψους 16.449 ευρώ από κατάστημα εργολάβου μηχανικού όπου φαίνεται ξεκάθαρα η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος με την μέθοδο της υπερτιμολόγησης και αυτό γιατί:
*  Έγινε προμήθεια δύο κλιματιστικών 18.000 BTU συνολικής αξίας 6.307 ευρώ!!! Μετά από έρευνα προέκυψε ότι το κόστος του ίδιου ακριβώς τύπου κα μάρκας κλιματιστικού ανέρχεται και για τα δύο σε 1.359 ευρώ! Πέντε χιλιάδες παραπάνω αποφάσισε να δώσει η κυρία πρόεδρος την στιγμή που υπάλληλοι της καθαριότητας ήταν απλήρωτοι!
*  Η πρόκληση δεν σταματά όμως εδώ. Στο ίδιο κατάστημα κόπηκε τιμολόγιο ύψους 8.000 ευρώ για αγορά λέβητα – καυστήρα – πίνακα οργάνων κ.λπ. Μετά από έρευνα του κ. Παπανικολάου δόθηκε προσφορά για το ίδιο ακριβώς σύστημα θέρμανσης και τις ίδιες ακριβώς εργασίες ύψους 2.986 ευρώ! άλλες πέντε χιλιάδες παραπάνω κύριοι του Δ.Σ….
*  Φαίνεται όμως πως είχαν ιδιαίτερη αδυναμία στα κλιματιστικά αφού τιμολόγιο αναφέρει ότι αγοράστηκε και άλλο ένα αντί 2000 ευρώ. Έρευνα στο ίντερνετ για το ίδιο ακριβώς μηχάνημα αποκαλύπτει πως κοστίζει μόνο 432 ευρώ. Υπερτιμολογημένη είναι και η συντήρηση καυστήρων – λεβήτων των παιδικών, εργασία που κόστιζε σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου 500 ευρώ πληρώθηκε αντί 1.785 ευρώ!!!
*  Στους παιδικούς του δήμου Μεσολογγίου όμως είχαν ιδιαίτερη αδυναμία στην καθαριότητα και ειδικό συνεργείο ερχόταν και καθάριζε τα… χαλιά κάθε μέρα. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί αλλιώς η δαπάνη για καθαρισμό μοκετών ύψους 3.500 ευρώ που πληρώθηκε σε εταιρεία στην οποία ήταν μέτοχος ο ιδιοκτήτης της προηγούμενης επιχείρησης των καυστήρων – κλιματιστικών κ.λπ.
Τα πετρέλαια των παιδικών αγοράστηκαν από συγγενικό πρόσωπο του δημάρχου αν και απαγορεύεται εκ του νόμου. «Σε ερώτησή μου γιατί γίνεται αυτό μου απάντησαν ότι δεν υπάρχει άλλο πρατήριο που να δίνει με πίστωση. Όμως φαίνεται από τα τιμολόγια πως αποπληρώθηκαν τις ίδιες χρονιές», λέει ο κ. Παπανικολάου. Αυτό το γνωρίζει ο κ. δήμαρχος ή δηλώνει άγνοια όπως και για την άρνηση παράδοσης στοιχείων;
*  Πάμε τώρα στα ξυλουργικά όπου και εδώ υπήρξε πεδίο δράσης λαμπρόν. Στους παιδικούς του δήμου κόντεψαν να φτιάξουν ένα ολόκληρο ξύλινο σπίτι ξοδεύοντας 19.961 ευρώ. Η μια από αυτές τις δαπάνες ύψους 4.760 ευρώ από εργοστάσιο επίπλων του Αγρινίου χαρακτηρίζεται ψευδέστατη και ανύπαρκτη σαν εργασία από τον κ. Παπανικολάου διότι στον 3ο παιδικό σταθμό δεν υπάρχουν ξύλινα εξωτερικά παράθυρα και μπαλκονόπορτες, αλλά αλουμινοκατασκευές. Τότε τι ήταν αυτό που περιγράφονταν στο τιμολόγιο; Όποιος το βρει κερδίζει ένα σαλόνι δώρο…
*  Οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Μεσολογγίου προσέφεραν μεγάλο κοινωνικό έργο και γι’ αυτό έπρεπε να το διαφημίζουν και να το προωθούν. Γι’ αυτό και τα «έξοδα δημοσίων σχέσεων» κόντεψαν να φτάσουν αυτά του υπουργείου Εξωτερικών. Σύμφωνα με τα τιμολόγια τα τραπεζώματα σε υφυπουργούς, προσωπικό ήταν πλουσιοπάροχα και αν κρίνουμε από την αξία πρέπει να έτρωγαν με χρυσά κουτάλια. Γιατί το λέμε αυτό; Γεύμα προς το προσωπικό για την λήξη της χρονιάς φέρεται να στοίχισε 2.773 ευρώ, ήτοι 130 – 150 ευρώ το άτομο. ¶λλο γεύμα στο χωριό του δημάρχου, αποκαλέστηκε χριστουγεννιάτικο γιατί έγινε μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Αη – Γιαννιού. Ξοδεύτηκαν 1.685 ευρώ σε ταβέρνα του Κάτω Ευηνοχωρίου με αιτιολογία «χριστουγεννιάτικο γεύμα σε εκατό άτομα». Τυχεροί όσοι παραβρέθηκαν. Τα τσιμπούσια όμως δεν σταματούν εδώ. ¶λλα δύο γεύματα το 2008 και το 2009 παρατέθηκαν προς τιμήν του τότε υφυπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά αντί 1.289 ευρώ σε εστιατόρια του Μεσολογγίου…! Καλά είναι να τρώνε οι βουλευτές και οι πολιτικοί, αλλά πρέπει να πάρει ένα μεζεδάκι και ο κόσμος. Έτσι οι παιδικοί μας σταθμοί πλήρωσαν 2.725 ευρώ για τον μπουφέ των εγκαινίων του βρεφονηπιακού σταθμού ο οποίος λίγο καιρό αργότερα έκλεισε! «Προσφέρθηκαν γλυκά, αναψυκτικά, σνακς, χυμοί και η δαπάνη είναι ιδιαίτερα υπερτιμολογημένη, αναφέρεται στο υπόμνημα».
*  Ο μακρύς κατάλογος των δαπανών δεν λέει να τελειώσει. Περίπου 3.000 ευρώ δαπανήθηκαν σε κατάστημα τζαμιών – κρυστάλλων του Μεσολογγίου για την αγορά 80 τεμαχίων τζαμιών τρίπλεξ που φαίνεται ότι τοποθετήθηκαν στον 2ο παιδικό σταθμό. «Τόσο από έλεγχο αλλά και από μαρτυρίες του προσωπικού δεν έχει γίνει τοποθέτηση τέτοιου είδους τζαμιών στον υπόψη σταθμό», λέει ο κ. Παπανικολάου.
‘Aλλες 3.000 ευρώ δόθηκαν για εκτύπωση σε κατάστημα του Μεσολογγίου 3.000 ενημερωτικών φυλλαδίων για την γρίπη των χοίρων. Τα παιδάκια του παιδικού είναι περίπου 200 και τα έντυπα αυτά αναμενόταν από το υπουργείο Υγείας.
Για το τέλος αφήνουμε την δαπάνη 1.017 ευρώ για προμήθεια φορητού ψυγείου αυτοκινήτου. Μάλλον εκείνη την περίοδο το Δ.Σ. και η πρόεδρος δεν γνώριζαν ότι οι παιδικοί σταθμοί δεν είχαν στην ιδιοκτησία τους αυτοκίνητο! Σκέφτηκαν να πήγαιναν τα παιδάκια εκδρομή και να τους πρόσφεραν και μια λεμονάδα στο δρόμο, είχαν καλές προθέσεις όμως ξέχασαν ότι δεν υπήρχε το τροχοφόρο. Όχι, αν σκεφτήκατε μήπως τελικά αγόρασαν αυτοκίνητο για να μην πάει χαμένο το ψυγείο δεν πρόλαβαν αφού άλλαξε το Δ.Σ. Μπορεί να το βλέπαμε κι αυτό…
Τελειώσαμε από τον δειγματοληπτικό έλεγχο των τιμολογίων και περνάμε στο προσωπικό, μια άλλη πονεμένη ιστορία. Και εκεί φαίνεται ότι ήταν λίγο χύμα η κατάσταση. Παρότι ζητήθηκαν από τον Χρ. Παπανικολάου δεν παραδόθηκαν πτυχία των εργαζομένων και αυτό γιατί υπήρχε η πληροφορία πως το προσωπικό δεν είχε τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Κάποιοι εξ αυτών δούλευαν με προφορικές εντολές, λες και επρόκειτο για τα μαγαζιά τους και έπαιρναν όποιον ήθελαν και όποτε ήθελαν. Μερικοί εξ αυτών που δούλεψαν είναι ακόμη απλήρωτοι μην έχοντας υπογράψει σύμβαση εργασίας.
Τέλος πρέπει να αναφερθεί και κάτι άλλο, εξίσου σπουδαίο. Εδώ και δύο χρόνια το Δ.Σ. των παιδικών σταθμών αποφάσισε να υποχρεώσει τους γονείς σε καταβολή τροφείων (πως θα γίνονταν όλα αυτά τα τραπέζια, πως θα αγοράζονταν τα κλιματιστικά..). Όμως στον κ. Παπανικολάου δεν παραδόθηκαν στοιχεία για το χρηματικό ποσό που εισπράχθηκε μέχρι σήμερα, παρότι ζητήθηκε επανειλημμένα. Εντύπωση προκαλεί όμως ένα γραμμάτιο είσπραξης με αύξοντα αριθμό 84 το οποίο αναφέρει την καταβολή 240 ευρώ ως δωρεά προς τους σταθμούς! Είναι άγνωστο γιατί αναφέρεται ως δωρεά αφού αφορά τροφεία και ακόμη αγνοούνται τα προηγούμενα αντίγραφα, από το 1 μέχρι το 83…
Οι παραπάνω αποκαλύψεις δεν ζητείται πλέον να απασχολήσουν την Δικαιοσύνη αφού ήδη Εισαγγελέας και Πταισματοδίκης είναι ενήμεροι. Απαίτηση όλων των δημοτών είναι να απολογηθούν οι εμπλεκόμενοι και φυσικά η δημοτική αρχή για μια διαχείριση στην οποία δεν υπήρχε καμία διαφάνεια και καθεστώς ελεύθερου ανταγωνισμού όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος θα έπαιρνε την… προμήθεια αφού υπέβαλλε προσφορά και ήταν φτηνότερος. «Αποτέλεσμα αυτής της παράλειψης ήταν η υπερτιμολόγηση προμηθειών, η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος και η μείωση της αποτελεσματικότητάς του», πιστεύει ο Χρ. Παπανικολάου και συνοψίζει λέγοντας πως υπάρχουν τιμολόγια που αντιστοιχούν σε ανύπαρκτες εργασίες και προμήθειες, αγορά ειδών μη συμβατών με τις ανάγκες των σταθμών, απώλεια συσκευών τα οποία αγοράστηκαν και δεν εντοπίστηκαν. Επίσης διατέθηκαν τεράστια ποσά για δημόσιες σχέσεις και δεξιώσεις, ασύμβατες με την λειτουργία των παιδικών σταθμών και απαγορευμένες εκ του νόμου σε αδιευκρίνιστης ταυτότητας άτομα… «Λειτουργούσαν χωρίς μέτρο και πνεύμα οικονομίας αφού οι δαπάνες τους ήταν πολύ μεγαλύτερες από την ετήσια επιχορήγηση, ενδεικτική της κατασπατάλησης είναι η ανάθεση έργων υψηλού κόστους σε εργολάβους, την στιγμή που αυτά θα μπορούσαν να εκτελεστούν από υπηρεσίες του δήμου», καταλήγει στο υπόμνημά του ο δημοτικός σύμβουλος.
Προσκαλούμε και προκαλούμε όλους τους εμπλεκόμενους να απολογηθούν. Όλοι πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και εφόσον τα πιστεύω τους δεν συνάδουν με αυτή την διαχείριση να διαχωρίσουν την θέση τους.

http://www.aixmi-news.gr/portal/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=3105&Itemid=19

Advertisements