Δεν παράγουμε…!//
– Κλείνει η μια επιχ/ση μετά την άλλη στο νομό, ανάσχεση της ίδρυσης νέων – Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην εμπορική πρωτεύουσα, το Αγρίνιο – Π. Τσιχριτζής, πρ. Επιμελητηρίου: Όταν δεν παράγουμε δεν θα έχουμε πλούτο…Το υποτονικό άρα δυσμενές κλίμα μέσα στο οποίο κινείται η επιχειρηματικότητα και στο νομό Αιτωλοακαρνανίας επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Επιμελητήριο σε ότι αφορά τις ενάρξεις και τις διακοπές λειτουργίας των επιχειρήσεων του νομού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά κατά το έτος 2009 έγιναν 1018 ενάρξεις λειτουργίας για επιχειρήσεις στο νομό ενώ υπήρξαν και 717 διακοπές. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη ότι το 2008 είχαμε 1562 ενάρξεις και 694 διακοπές διαπιστώνουμε ότι σε ότι αφορά τις δεύτερες έχουμε απλώς μια αύξηση των διακοπών κατά 3,3%, ποσοστό όχι αξιοσημείωτο. Όμως το μεγάλο πρόβλημα της στασιμότητας στην επιχειρηματικότητα παρουσιάζεται στο ποσοστό μείωσης των νέων εγγραφών που αγγίζει το 35%! Δηλαδή στο νομό μας υπήρξε μια δραματική ανάσχεση της θέλησης και της δυνατότητας των πολιτών να επιχειρήσουν.
Συγκεκριμενοποιώντας μάλιστα ποιοτικά τις διαφορές μεταξύ 2008 και 2009 στον τομέα των νέων ενάρξεων μπορούμε να πούμε ότι το είδος των επιχειρήσεων που πλήττονται πιο πολύ είναι αυτές της μεταποίησης (από 337 ενάρξεις το 2008 μόλις 136 το 2009) ενώ η πόλη του νομού με τη μεγαλύτερη ανάσχεση νέων επιχειρήσεων είναι το Αγρίνιο όπου από τις 693 ενάρξεις το 2008, φτάσαμε στις 413 το 2009! Την μικρότερη μείωση ενάρξεων μπορούμε να πούμε ότι είχε ο τομέας των υπηρεσιών (από 706 ενάρξεις το 2008 σε 550 το 2009).
Είναι φανερό λοιπόν ότι η κρίση αποδεικνύεται και από τα στοιχεία αυτά με τον πλέον επίσημο τρόπο. Το Επιμελητήριο Αιτωλ/νίας εξακολουθεί να αξιολογεί τα στοιχεία που διαθέτει, προσθέτοντας όσο το δυνατόν περισσότερες παραμέτρους και πρόκειται σύντομα να παρουσιάσει τις εκτιμήσεις του για το άμεσο μέλλον μαζί με τις προτάσεις που είναι σε θέση να κάνει.
«Υπήρξε μείωση των ενάρξεων γιατί η οικονομική ύφεση άρχισε να παρουσιάζεται το 2008 για να γίνει ακόμη πιο έντονο το 2009. ‘Ανοιξαν 1018 επιχειρήσεις σε όλο το νομό και έκλεισαν 717», αναφέρει μιλώντας στην ΑΙΧΜΗ ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου  Παναγιώτης Τσιχριτζής (φωτό).
Ερωτηθείς ο κ. Τσιχριτζής τι είδους επιχειρήσεις ήταν αυτές που άνοιξαν λέει πως  «ήταν κατά βάση επιχειρήσεις υπηρεσιών. Εκεί όμως βρίσκεται το βασικότερο πρόβλημα. Πέραν του αριθμού των επιχειρήσεων, έχουμε και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στα οποία πρέπει να σταθούμε. Ο πλούτος μια χώρας έρχεται από τις παραγωγικές επιχειρήσεις. Είτε είναι πρωτογενούς, είτε δευτερογενούς τομέα. Η παραγωγή είναι αυτή που φέρνει τον πλούτο σε μια χώρα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αμφισβητώ τις υπηρεσίες. Δεν φέρνουν όμως ανάπτυξη.
Ανοίγοντας μια επιχείρηση όπως καφετέρια ή εστιατόριο, κάποιοι επαγγελματίες θεωρούν ότι θα βγάλουν εύκολα χρήματα. Θα μπορέσουν να έχουν μια δουλειά για το μέλλον; Μήπως περιμένουν και κάποια επιδότηση νομίζοντας ότι έτσι μπορούν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους;
«Όλα αυτά συμβαίνουν. Σίγουρα χρειαζόμαστε αυτές τις επιχειρήσεις. Όμως οι παραγωγικές επιχειρήσεις είναι απαραίτητες για να φέρουν προστιθέμενη αξία σε μια περιοχή. Σήμερα η Αιτωλοακαρνανία παράγει αρκετά πράγματα, μόνο που δεν αξιοποιούνται ανάλογα. Έχουμε σημαντική παραγωγή ελιάς, κτηνοτροφική παραγωγή. Στο δευτερογενή τομέα έχουμε σοβαρές τυροκομικές μονάδες, εξαγωγικές επιχειρήσεις ελαιών – ελαιόλαδου και ιχθυοκαλλιέργειες. Δεν αρκούν όμως μόνο αυτά. Πρέπει να δούμε τι παράγει η γη μας. Σήμερα δυστυχώς δεν παράγει. Αυτό λοιπόν είναι το βασικό μας πρόβλημα. Όταν δεν παράγουμε δεν θα έχουμε πλούτο».
Ποιος ευθύνεται  όμως για όλα αυτά; Εν έτει 2010 η Δυτική Ελλάδα πάσχει στις υποδομές. Δεν υπάρχει σιδηρόδρομος. ‘Aρα ακόμη και τα προϊόντα που παράγουμε από την στιγμή που θα πάρουν το δρόμο για τις αγορές της Ευρώπης έχουν μεγαλύτερο κόστος.  «Οι υποδομές είναι μοχλός ανάπτυξης της κάθε περιοχής. Μην ξεχνάμε», υποστηρίζει ο κ. Τσιχριτζής «ότι η Αιτωλοακαρνανία αναπτύχθηκε από το μεσοπόλεμο και μετά χωρίς να έχει αυτές τις υποδομές. Όταν η παραγωγή μας είναι η ζητούμενη ξεπερνιούνται πολλά προβλήματα που προκαλούνται από την μη ύπαρξη των υποδομών».
Στις μέρες μας κάποιος που ενδιαφέρεται να ανοίξει μια επιχείρηση πρέπει να έχει γνώσεις πάνω στο αντικείμενο;
«Δεν είμαστε εναντίον των μικρών επιχειρήσεων. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή και μια έρευνα αγοράς ώστε ο ενδιαφερόμενος να δει προς τα που πηγαίνει όλη αυτή η κατάσταση, για να επενδύσει τα χρήματα του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. ‘Αλλωστε επιδοτούνται οι έρευνες αγοράς. Το Επιμελητήριο πέραν όλων των άλλων η δουλειά του είναι να ενημερώνει για οποιοδήποτε πρόγραμμα υπάρχει. Αρκετοί είναι αυτοί που μας επισκέπτονται για να ενημερωθούν».
Το μέλλον όμως διαγράφεται δυσοίωνο. Όποιοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε κάποια επιχείρηση κατά τα λεγόμενα του κ. Τσιχριτζή «πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στο θέμα των δαπανών. Να δώσει ποιοτικό και όχι ακριβό προϊόν». Σήμερα οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα και με τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΟΑΕΕ και στο ΙΚΑ. «Η εικόνα γι’ αυτά τα χρέη είναι εξαιρετικά δυσμενής. Για το λόγο αυτό ζητήσαμε από την αρμόδια Υπουργό να υπάρξει μια ειδική ας πούμε δανειοδότηση προς τις επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΜΠΕ ώστε να μπορέσουν να ξεπληρώσουν τις οφειλές τους απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία και τη Δ.Ο.Υ». http://www.aixmi-news.gr
ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΑΟΠΟΔΗ

Advertisements