Ακατάλληλο και το κτίριο του Α.Τ. Αστακού


//

– Εκτός από τον πονοκέφαλο των ελλείψεων σε προσωπικό οι αστυνομικοί έχουν και άλλα προβλήματα / Ανύπαρκτη θέρμανση, σπασμένα παράθυρα, τουαλέτες στο… ύπαιθρο!

Εκτός από την έλλειψη δύναμης που υπάρχει στο αστυνομικό τμήμα Αστακού έχει να αντιμετωπίσει και ένα ακατάλληλο κτίριο στο οποίο αναγκάζεται να λειτουργεί. Πρόκειται για ένα κτίριο το οποίο αφενός μεν είναι παλιό και αφετέρου δεν πληρεί καμιά προϋπόθεση ούτε εξυπηρέτησης του πολίτη, ούτε κράτησης παραβατών αλλά ούτε και ως χώρος εργασίας.

Αρκεί να φανταστεί κανείς ότι στην κύρια είσοδό του υπάρχει ένα τζάμι σπασμένο και το κενό καλύφθηκε με χαρτόκουτο για να μην μπαίνει το κρύο. Η αντικατάστασή του ανήκει στον ιδιοκτήτη του κτιρίου (σ.σ. η μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας!) βάσει της σύμβασης που έχει υπογράψει αλλά όμως ακόμα δεν έχει κάνει τίποτα. Είναι ανεπίτρεπτο εν έτει 2010 να λειτουργεί ένα αστυνομικό τμήμα σε τέτοιο περιβάλλον, όπου καθημερινά μπαινοβγαίνουν δεκάδες  πολίτες και εργάζονται αστυνομικοί.
Όσο για τα κρατητήρια ούτε λόγος αφού πρόκειται για ένα δωμάτιο το οποίο φυσικά δεν πληρεί καμία προϋπόθεση, με τον κίνδυνο απόδρασης κρατουμένων να είναι ορατός. Το πιο τραγελαφικό είναι ότι αν κάποιος κρατούμενος ζητήσει να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα οι αστυνομικοί πρέπει να το συνοδεύσουν έξω από το κτίριο όπου βέβαια κάποια στιγμή μπορεί και να τον χάσουν από τα μάτια τους και να τους ξεφύγει.
Σε ότι αφορά τη θέρμανση του κτιρίου αυτή είναι σχεδόν ανύπαρκτη αφού τα παλιά κλιματιστικά σώματα που υπάρχουν μέσα στο κτίριο είναι σαν να μην υπάρχουν, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να αναγκάζονται να φορούν ακόμα και παλτό για να μην «πεθάνουν από το κρύο».
Ο διοικητής του τμήματος αστυνόμος Β΄ Απόστολος Καπνιάρης έχει ξεκινήσει τις ενέργειες για την μετεγκατάσταση της υπηρεσίας όμως είναι μια χρονοβόρα διαδικασία όπου εμπλέκονται και άλλες υπηρεσίες με ένα γραφειοκρατικό κυκεώνα, αν και φαίνεται ότι η υπόθεση θα προχωρήσει θετικά και θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.
Οι ελλείψεις σε προσωπικό δημιουργούν ένα ακόμη ζήτημα που έχει να κάνει με την κάλυψη των βαρδιών αφού από τις 18 θέσεις που προβλέπει το οργανόγραμμα αυτή τη στιγμή υπηρετούν 11 άνδρες, που καλύπτουν εδαφικά ολόκληρο το δήμο Αστακού καθώς και τα δημοτικά διαμερίσματα Ρίγανης και Γουριώτισσας. Πρόκειται για μια έκταση 350.000 στρεμμάτων, πληθυσμού 8.500 κατοίκων με ένα οδικό δίκτυο 130 χλμ. όπου πρέπει να συνυπολογισθούν και αλλά τόσα χωματόδρομου.
Αυτοί οι 11 αστυνομικοί καλούνται να αστυνομεύσουν όλη αυτή την περιοχή να αντιμετωπίσουν τα όποια κρούσματα εγκληματικότητας, να κάνουν τους τροχονομικούς ελέγχους και να κάνουν επίσης τον διαβατηριακό έλεγχο στο Πλατυγιάλι. Επειδή όλα αυτά φαντάζουν αδύνατο να γίνουν ο διοικητής προσπαθεί να βρει τρόπους ώστε τίποτα από αυτά να μην μένει ακάλυπτο. Έτσι ο διαβατηριακός έλεγχος του λιμανιού γίνεται χωρίς τη φυσική παρουσία αστυνομικού στο χώρο του λιμανιού αλλά από το αστυνομικό τμήμα ενώ για την κάλυψη των βαρδιών οι αστυνομικοί εργάζονται 16ωρα δηλαδή δυο οκτάωρα συνεχόμενα. Έτσι τα πράγματα βρίσκονται σε μια ισορροπία σε ότι αφορά την παρουσία της αστυνομίας κοντά στον πολίτη όμως οι ίδιοι οι αστυνομικοί καταπονούνται χάνοντας παράλληλα και τα ρεπό τους.
Όμως προκειμένου να λειτουργήσει αυτό το αστυνομικό τμήμα τόσο ο διοικητής όσο και οι αστυνομικοί κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθούν ακόμα και θυσιάζοντας τον προσωπικό τους χρόνο.
Και σαν μην έφθαναν όλες αυτά τα προβλήματα και τα κενά έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη που έχει σχέση με τον εξοπλισμό των αστυνομικών και κυρίως με τα οχήματα τα οποία είναι πεπαλαιωμένα και επικίνδυνα. Στο μεταξύ έχει ζητηθεί και η αντικατάσταση του περιπολικού που κάηκε πριν ένα περίπου χρόνο μετά από την εμπρηστική ενέργεια ενός ζευγαριού.
Εν κατακλείδι φαίνεται ότι και αυτή η υπηρεσία λειτουργεί με το φιλότιμο του προσωπικού της το οποίο μάλιστα δεν διαμαρτύρεται έντονα αφού όπως λένε τα πράγματα είναι έτσι και τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα πρέπει με αυτά να πορευτούν.

ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ http://www.aixmi-news.gr

Advertisements