Η μάχη της….πατάτας!

– Ξεσηκώθηκαν οι Αχαιοί επειδή το Πλατυγιάλι «πήρε» την μεταφορά αιγυπτιακής πατάτας για την Ν. Ελλάδα – Μεγάλη ανάσα για το λιμάνι, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και μονοκρατορικές αντιλήψεις

Το λιμάνι του Πλατυγιαλιού στον Αστακό θα είναι η μια από τις δυο πύλες εισόδου της Αιγυπτιακής πατάτας που εισάγεται στη χώρα μας, και θα αφορά το νότιο τμήμα της χώρας ενώ το βόρειο θα προμηθεύεται το προϊόν αυτό, από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Αυτό αποτελεί μια θετική εξέλιξη για το λιμάνι της Αιτωλοακαρνανίας, στο οποίο θα αυξηθεί η κίνηση, αφού κάθε εβδομάδα αναμένεται να έρχονται 2-3 πλοία. Κατά συνέπεια όσο αυξάνεται η κίνηση και η δραστηριότητα στο λιμάνι του Αστακού, τόσο αυξάνεται και η ανάπτυξη στην περιοχή, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά το Πλατυγιάλι ορίζεται ως πύλη εισόδου Αιγυπτιακής πατάτας στην Ελλάδα, μετά από απόφαση του υφυπουργού αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Μιχάλη Καρχιμάκη, που εκδόθηκε πρόσφατα. Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι  το λιμάνι διαθέτει όλες τις υποδομές που απαιτούνται από το νόμο για τον φυτοϋγειονομικό έλεγχο που απαιτείται.
Ωστόσο όμως αυτή η απόφαση έφερε αναστάτωση στο λιμάνι της Πάτρας και αντιδράσεις από την δυναμική πολιτική ηγεσία των Πατρών.
Δημοσίευμα πατρινού ειδησεογραφικού site αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:
«Τα ποικίλα σχόλια και τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών φορέων της αυτοδιοίκησης προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βάση της οποίας αποκλείεται το Λιμάνι της Πάτρας ως σταθμός εισόδου και διακίνησης της Αιγυπτιακής πατάτας προτιμώντας το ιδιωτικό λιμάνι του Πλατυγιαλίου και της Θεσσαλονίκης. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αλυσιδωτή αντίδραση του νομάρχη Αχαϊας Δημήτρη Κατσικόπουλου και του δημάρχου Πατρέων Ανδρέα Φούρα. Πάντως ο νομάρχης Αχαϊας Δημήτρης Κατσικόπουλος φωτογράφισε ως υπεύθυνη για την απόφαση αυτή της Κυβέρνησης την διοίκηση του ΟΛΠΑ αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ρωτήστε να σας απαντήσουν για το ποιοι φταίνε αυτή που μιλούν ιδιωτικώς στην Πάτρα» συμπληρώνοντας ότι «θα έχουμε και άλλες απώλειες αν ο το λιμάνι δεν αλλάξει στάση και αν δεν προσαρμοστεί στις σημερινές συνθήκες του εμπορίου. Για να διαλέξουν το Πλατυγιάλι σημαίνει ότι εκεί κάτι θα τους προσέλκυσε που το λιμάνι της Πάτρας δεν είχε. Θεωρώ ότι η απώλεια αυτή είναι μόνο η αρχή και θα ακολουθήσουν και άλλες».
Από την άλλη ο δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας επικοινώνησε με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλη Καρχιμάκη ζητώντας του την άρση της απόφασης αλλά του μετέφερε ταυτόχρονα το γεγονός ότι έχουν προκληθεί σοβαρές αντιδράσεις από τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων της περιοχής, μία από αυτές και του επιμελητηρίου Αχαϊας, η διοίκηση του οποίου απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στο υπουργείο ζητώντας αναδίπλωση της θέσης του. Ο Ανδρέας Φούρας έκανε λόγο «για οδυνηρή πραγματικότητα για την Αχαϊκή Πρωτεύουσα η οποία στερείται εμπορευματικής εκμετάλλευσης από τέτοιες απώλειες όπως αυτή». Μάλιστα και ο κ. Φούρας έδειξε την διοίκηση του ΟΛΠΑ ως υπαίτια αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ο σχεδιασμός της δράσης του λιμανιού έκανε πιο εύκολη την απόφαση του υπουργείου».
Έτσι το λιμάνι του Πλατυγιαλιού καθίσταται πλέον ανταγωνιστικό και πόλος ανάπτυξης για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς ήδη εξελίσσεται σε ένα μεγάλο διαμετακομιστικό κέντρο με δραστηριότητα στη μεταφορά των ιχθυαλεύρων και ιχθυελαίου, και κοντέινερ. Από την άλλη όμως διαφαίνεται η έντονη προσπάθεια του αχαϊκού κατεστημένου να μην παραχωρήσει ούτε… ένα τοις χιλίοις από την εμπορευματική του κίνηση σε άλλο λιμάνι. Στο Πλατυγιάλι έχουν γίνει τεράστιες επενδύσεις που μέχρι σήμερα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Οι προσδοκίες μέχρι στιγμής για ανάπτυξη όλου του νομού με αιχμή το Πλατυγιάλι δεν έχουν επαληθευτεί γιατί σε άλλες περιοχές τα συμφέροντα και οι πολιτικές ηγεσίες διεκδικούν εντονότερα. Η Αιτωλοακαρνανία βγαίνει κερδισμένη προς το παρόν από την μάχη της… πατάτας και ελπίζεται να μην ανακληθούν αποφάσεις όπως του Μιχάλη Καρχιμάκη που δρούν ενισχυτικά σε περιοχές με χαμηλό βιοτικό επίπεδο, πολύ χαμηλότερο από αυτό του νομού Αχαϊας…

http://www.aixmi-news.gr/portal/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=1815&Itemid=43

Advertisements