Αυξάνονται στην Ελλάδα διόδια και νεκροί

ΑΠΟ Sirraeus:

Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι ένα ακόμη θύμα θυσιάστηκε στην καρμανιόλα των Τεμπών, προστιθέμενο στην τεράστια λίστα όλων αυτών που έφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο.
Αυτή τη φορά ήταν ένας 40χρονος αλλοδαπός μηχανικός, ο οποίος σκόπευε να ταξιδέψει την επόμενη μέρα στην πατρίδα του και στους δικούς του. Αντί για τον άνθρωπό τους, οι συγγενείς του θα αντικρίσουν τώρα το μακάβριο θέαμα της σορού του.
Αλήθεια, ποιος δε θυμάται το τραγικό δυστύχημα των οπαδών του ΠΑΟΚ στην ίδια διάβαση-καρμανιόλα ή ποιος δε δάκρυσε μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες βλέποντας τους σπαράζοντες γονείς των παιδιών από το Μακροχώρι Ημαθίας που βρήκαν τραγικό θάνατο σε σχολική εκδρομή;
Ο κατάλογος, αγαπητέ Θανάση, είναι ατελείωτος και πολύ φοβάμαι ότι για πολύ καιρό ακόμη θα περνούμε από την κοιλάδα των Τεμπών φοβούμενοι και σταυροκοπούντες μη μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι.
Αποτέλεσμα μιας παντελώς αδιαφορούσας για την ελληνική επαρχία κυβερνητικής πολιτικής, απόρροια του δικού μας εκλογικού ιδιωτισμού, η χώρα μας ειναι αθηνοκεντρική μέχρι εκεί που δεν πάει.
Κέντρο της ένα δημιούργημα-τέρας χωρίς ίχνος πράσινου, με επικίνδυνα νερά και δηλητηριασμένο αέρα, αυξημένη ανεργία και εγκληματικότητα, πραγματική πηγή μόλυνσης, το οποίο έχει συγκεντρώσει το μισό πληθυσμό της χώρας μας, και το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των βιομηχανιών.
Ταυτόχρονα, οι επαρχιώτες δεν έχουν δρόμους να ταξιδέψουν από τη μια πόλη στην άλλη, τα χωριά στα σύνορα ερημώνουν επειδή δεν υπάρχει γιατρός στο κέντρο υγείας ή επειδή δεν υπάρχει καν κέντρο υγείας, ενώ οι πολιτικοί δε λένε να το κουνήσουν από την πρωτεύουσα και να επισκεφτούν τις εκλογικές τους περιφέρειες.

«Αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά», θα μου πεις φίλε Θανάση.

Για να φτάσω λοιπόν στο «δια ταύτα»:

Οι φίλοι μας -και δη οι πολιτικοί- που θα ταξιδέψουν αυτές τις γιορτές προς τη βόρεια Ελλάδα, ας κάνουν μια δίωρη παράκαμψη για να έρθουν στην όμορφη πατρίδα μας. Η Ελασσόνα και ο Τύρναβος είναι όμορφα μέρη κι έχουν καλό τσίπουρο και νοστιμότατο χαλβά.
Όταν θα καταριούνται την τύχη τους για τις στροφές, τις τρύπες, τα σαμαράκια, τα αδέσποτα αγροτικά, τα τρακτέρ, τις νταλίκες και για το ότι θα ταξιδεύουν με 40 χμ/ώρα, θα έχουν άφθονο χρόνο να ασκήσουν το δεύτερο πιο σημαντικό χόμπι του Έλληνα: την εορταστική μπινελικοδρομία.
Θα τους σύστηνα να αράξουν στη θέση του οδηγού και να το ρίξουν στη φιλοσοφία. Δεν πειράζει που δεν έχουμε δρόμους. Έχουμε ένα πολύ ωραίο γυμναστήριο Ταε-κβον-ντο στην Αθήνα να χαιρόμαστε.
Έχουμε ακόμη κι ένα πανάκριβο χρυσοπληρωμένο στέγαστρο στο ΟΑΚΑ και μάλιστα επώνυμο. Ύμνους στον Καλατράβα που μας άφησε ένα τέτοιο αριστούργημα που όλοι οι Έλληνες καθημερινά χαιρόμαστε και που μας έλυσε όλα τα προβλήματα.

Τον κάθε πολιτικάντη αξίζει κανείς να τον περιμένει στα Μάλγαρα μετά βαΐων και κλάδων: εναλλακτικά, αντί για βάγια μπορούμε να έχουμε αποκόμματα από εφημερίδες με τις υποσχέσεις των εκάστοτε πολιτικάντηδων και αντί για κλαδιά αποδείξεις διοδίων που συνεχώς αυξάνονται. Αλλά -μέρες που είναι- θα είναι και οι τσέπες γεμάτες. Έτσι θα χωράνε και οι κλήσεις της Τροχαίας που γνωρίζει πολύ καλά πως να στήσει μπλόκο για ταχύτητα στις ευθείες και να κόψει άφθονες κλήσεις αλλά η παρουσία της σε στροφές και επικίνδυνα σημεία είναι (από… έως..) ανύπαρκτη.

Λοιπόν: αγαπητοί συμπολίτες, Συνέλληνες (που λέει κι ο Βελόπουλος), η Βόρεια Ελλάδα, η πύλη της χώρας προς την Ευρώπη σας περιμένει. Εκατόν πενήντα ώρες ταξίδι μόνο. Εισιτήρια διατίθενται κάτω από τη στέγη Καλατράβα.

Advertisements