Επιστολή του Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θύμιου Σώκου με ΘΕΜΑ: Καθυστερήσεις στην κατασκευή της Ιόνιας Οδού

κύριε Υπουργέ,

Είναι κοινός τόπος πως το έργο της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου της Ιονίας Οδού είναι το σημαντικότερο και κομβικότερο έργο με οφέλη που εξακτινώνονται στην οικονομική, τουριστική και κοινωνική ανάπτυξη όχι μόνο για την Δυτική Ελλάδα, αλλά για μια πολύ ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για το έργο – καταλύτη που αίρει την απομόνωση της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου διασφαλίζοντας την επικοινωνία με την Πελοπόννησο και (μέσω της Εγνατίας) με την υπόλοιπη Ελλάδα και επιπλέον θα δώσει τη δυνατότητα σύνδεσης με τις χώρες των Βαλκανίων, αποτελώντας έναν πολλά υποσχόμενο οικονομικό και πολιτισμικό δίαυλο σύνδεσης με τις αγορές της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης.
Παρά την πανθομολογούμενη και πολυδιάστατη αναπτυξιακή αξία του έργου, δυστυχώς παρουσιάζονται χαρακτηριστικές δυσχέρειες στην υλοποίησή του.

Ειδικότερα, τα κυριότερα προβλήματα που παρατηρούνται στην πορεία εξέλιξης του έργου είναι:

1. Μεγάλη καθυστέρηση στη διαδικασία των απαλλοτριώσεων. Οι προσήκουσες διαδικασίες εμπλέκουν τις υπηρεσίες μεγάλου αριθμού υπουργείων, κεντρικών και περιφερειακών βαθμίδων αλλά και ιδιωτικών συμφερόντων, με αποτέλεσμα τη χαρακτηριστική αναβλητικότητα στην πραγματοποίηση των απαλλοτριώσεων.
2. Μεγάλες καθυστερήσεις εκ μέρους του Δημοσίου τόσο στην οριστικοποίηση των μελετών όσο και στην έγκριση κάθε είδους αδειοδοτήσεων (λατομείων, εργοταξίων, δικτύων κοινής ωφέλειας).
3. Καθυστέρηση στην τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων τροποποίησης μελετών (εναλλακτική χάραξη του έργου σε συγκεκριμένες θέσεις). Αξίζει να τονιστεί εδώ η σύμφωνη με λόγους περιβαλλοντολογικούς, αισθητικής και τεχνικής ασφάλειας αναγκαιότητα για την τροποποίηση της σχετικής μελέτης και την κατασκευή σήραγγας στη θέση Κλόκοβα.
4. Ο Παραχωρησιούχος σε πολλές περιπτώσεις έχει επιδείξει βραδύτητα στην ολοκλήρωση και παράδοση των μελετών.
Ειδικότερα  για τον οδικό άξονα “Αμβρακία- Άκτιο”, το Ελεγκτικό Συνέδριο επικύρωσε τη σύμβαση του έργου και παρακαλούμε να επισπευστεί η εγκατάσταση   του αναδόχου για την υλοποίηση του έργου.
Επιπλέον, αιτούμεθα τον ορισμό συνάντησης μαζί σας με την παρουσία των κ.κ. Νομαρχών Πρεβέζης και Λευκάδος στην οποία θα αναπτυχθεί ο αναπτυξιακός ρόλος του συγκεκριμένου έργου σε συνδυασμό με την Ιόνια Οδό και τα υπόλοιπα δορυφορικά έργα μεταφορών της περιοχής (Λευκάδα- Άκτιο, συνδέσεις του Δυτικού Άξονα με Πλατυγιάλι- Μύτικα- Πάλαιρο- Λευκάδα, Μεσολόγγι, διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο Αγρίνιο- Καρπενήσι- Λαμία, σύνδεση Αγγελοκάστρου με το Αγρίνιο). Πρόκειται για άξονες τοπικού και υπερτοπικού χαρακτήρα που θα συνδέσουν άμεσα τα κέντρα οικιστικής ανάπτυξης και τους διαθέσιμους αναπτυξιακούς πόρους και  παραγωγικές υποδομές, καθιστώντας το λειτουργικό και πλήρως αξιοποιήσιμο για την περιοχή και τη χώρα.

Κύριε Υπουργέ,

Κρίνεται αυτονόητα επιτακτική η ολοκλήρωση της κατασκευής της Ιονίας Οδού, εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, με γνώμονα την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα του έργου, το οποίο δύναται να αποτελέσει σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, τοπικής αλλά και εθνικής εμβέλειας. Θεωρούμε βέβαιο ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στο ανωτέρω αίτημα και θα σταθείτε αρωγός στις προσπάθειές μας για την ολοκλήρωση αυτού του Εθνικής σημασίας έργου.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ,

ΘΥΜΙΟΣ Ν. ΣΩΚΟΣ
ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

ΚΟΙΝ.:

1.κο Θάνο Μωραίτη
Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας
και Κλιματικής Αλλάγής
2.κο Κων/νο Αραβανή, Νομάρχη Λευκάδας
3.κο Βασίλη Ιωάννου, Νομάρχη Πρέβεζας

Advertisements