18Ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΩΝ: Σε ξένο χώμα περπατάς….

Ομοσπονδία Πολιτιστικών

Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.)

Πατησίων 5, Τ.Κ. 104 31 Αθήνα

Τηλ Fax 210 5232676

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

18Ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΩΝ: Σε ξένο χώμα περπατάς….

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε παρά τον βροχερό καιρό, το 18ο Αντάμωμα Ξηρομεριτών, στο Άλσος Περιστερίου, το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009 στις 18:30 το απόγευμα, από την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.) και τους Συλλόγους μέλη της. Η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις των Μετεωρολόγων για βροχερό καιρό καθώς πολλοί ακύρωσαν τη συμμετοχή τους την τελευταία στιγμή.

Η εκδήλωση του Ξηρομερίτικου Ανταμώματος φέτος ήταν αφιερωμένη στα 100 φύλλα της εφημερίδας «ΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ».

Το Αντάμωμα είναι η κορυφαία εκδήλωση της Ομοσπονδίας,  γιατί σε αυτήν, στο φιλόξενο περιβάλλον της Αττικής γης, ανταμώνουμε οι Ξηρομερίτες της Αθήνας να μιλήσουμε, να ζήσουμε ο ένας πλάι στον άλλο λίγες ώρες ξενοιασιάς και διασκέδασης,  να χορέψουμε και να παρουσιάσουμε στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που τα κουβαλάμε από την γενέτειρά μας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα των παρευρισκομένων από την Οργανωτική Γραμματέα Χριστίνα Βρακατσέλη, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του Κεντρικού Συμβουλίου για την παρουσία τους.

Στην συνέχεια το χορευτικό του Λαογραφικού Χορευτικού Συλλόγου Αχαρνών «Ο Κόκκινος Μύλος» παρουσίασε χορούς της πατρίδας μας και καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους για  την άριστη εμφάνισή του. Ο κόσμος απόλαυσε το χορό, την ελληνική λεβεντιά και τις όμορφες τοπικές ενδυμασίες.

Κατόπιν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας  Δημήτρης Στεργίου καλωσόρισε με την σειρά του τις Ξηρομερίτισες και τους  Ξηρομερίτες,  τις φίλες και τους φίλους, που τίμησαν με την παρουσία τους το 18ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΩΝ και ανέφερε ότι: «…Η Ομοσπονδία, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα με τη στήριξη των Συλλόγων μελών της, επιμένει στη διατήρηση της πολιτιστικής μας ιδιαιτερότητας καθώς  αποτελεί στοιχείο ταυτότητας και τις ίδιες τις ρίζες μας. Προσπαθεί πάντα να βρίσκεται κοντά στα  προβλήματα της περιοχής μας, του  Ξηρομέρου και του Νομού μας, να υψώνει τη φωνή της για την επίλυσή τους προς όφελος των πολιτών, προβάλλοντας κάθε θετική προσπάθεια προτάσσοντας το συλλογικό από το ατομικό» .

Αμέσως μετά ο π. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρήστος Κλαδευτήρας  μίλησε για τα 100 φύλλα συνεχούς και αδιάλειπτης παρουσίας, της εφημερίδας «Το Ξηρόμερο» της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ) και τόνισε ότι, η εφημερίδα αποτελεί τη φωνή των Ξηρομεριτών, όπου και αν βρίσκονται και έκανε αναφορά στο κύριο άρθρο του πρώτου φύλλου με τίτλο «Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ» στο οποίο ανέγραφε: «…Η εφημερίδα μας «ΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ» θα είναι ένα ελεύθερο βήμα για τους Ξηρομερίτες που έχουν και θέλουν να πουν κάτι για τον τόπο τους. Μόνο που αυτά που θα λένε πρέπει να εκφράζουν την ενότητά μας, την αγάπη μας για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του» και κατέληξε:  Στην εφημερίδα μας πάντα το λέμε: «Λαός χωρίς ιστορία παρελθόν, λαός χωρίς  ρίζες δεν έχει μέλλον. Θα καταντήσει φύλλο στον άνεμο και θα χαθεί».

Στο χώρο της εκδήλωσης οι Σύλλογοι ανέπτυξαν δικά τους τραπεζάκια εκθέτοντας τις εφημερίδες και τα βιβλία που έχουν εκδώσει.

Η Ομοσπονδία, πήρε άριστα σε όλους τους τομείς της εκδήλωσης: στην άρτια οργάνωση, στη φιλοξενία, στην ιδιαίτερη φροντίδα και στο επίπεδο ποιότητας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία από την ορχήστρα του Βασίλη Παπαδογιώργου, όπου ακούστηκε για πρώτη φορά ζωντανά στην Αθήνα το τραγούδι «Ξηρόμερο» και με χορό από τους παρευρισκόμενους που κράτησε ως αργά το πρωί.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: O υποψήφιος Βουλευτής  Αιτωλ/νίας Βασίλης Αντωνόπουλος, ο υποψήφιος Βουλευτής Αθηνών Γιώργος Νούλας, ο Πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ. Πάνος Χολής , ο Πρόεδρος της Ο.ΣΥ.Ε.Μ. Γιάννης Μπούρος, ο Πρόεδρος της Ο.ΣΥ.ΒΑ. Νίκος Γερομήτσος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αλυζίας – συγγραφέας Νίκος Μήτσης, ο επιχειρηματίας Θεοφάνης Παύλου, ο επίτιμος Πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ. Αλέκος Σάββας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλων της Βελανιδιάς» Σπύρος Φυσελιάς ,ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Χρόνης, ο επίτιμος πρόεδρος της βελανιδιάς Χρήστος Γαζέτας, οι Συγγραφείς Πάνος Λαζαρόπουλος και Μπάμπης Τσελεπής, το μέλος του Δ.Σ. Ηπειρωτών Περιστερίου Πέτρος Σιαμάντης, ο εκδότης της Αιτωλοακαρνανικής Χρυσόστομος Πατούλας, ο Πρόεδρος του εκπολιτιστικού Συλλόγου Αετού, Γρηγόρης Κουτσογιάννος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μπαμπίνης Σπύρος Μπενέκος, κ.α.

Το Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ευχαριστεί τον Δήμαρχο Ανδρέα Παχατουρίδη και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Περιστερίου για την παραχώρηση του Ιστορικού χώρου του Άλσους Περιστερίου, τους Αντιδημάρχους Βασίλη Μπέτση και Μαρία Τσιώτα για την βοήθειά τους στην διαμόρφωση του χώρου καθώς και τους εργαζόμενους του Δήμου που φρόντισαν γι΄ αυτή.

Ευχαριστούμε επίσης τους συμπατριώτες χορηγούς της εκδήλωσης  Θεοφάνη Παύλου από το Καραϊσκάκη και την εταιρεία «ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ» του Χρήστου Μάντζαρη από τον Αστακό.

Επίσης ευχαριστούμε τα παιδιά που βοήθησαν στην καντίνα και στις άλλες δραστηριότητες της εκδήλωσης  καθώς   και όλους όσους βοήθησαν ώστε να στεφθεί με επιτυχία η σημερινή μας εκδήλωση.

Τέλος ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμπατριώτες και τους φίλους με τους οποίους βρεθήκαμε και διασκεδάσαμε στο 18ο Αντάμωμα Ξηρομεριτών και ανανεώνουμε τη συνάντησή μας για του χρόνου στο επόμενο Αντάμωμα της Ομοσπονδίας.

Αθήνα 16/9/2009

Για το Κεντρικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                               Ο Γεν. Γραμματέας

Δημήτρης Στεργίου                       Ταξιάρχης Σάββας

Advertisements