Ανακύκλωση

05082009248

Το θέμα των σκουπιδιών στην Ελλάδα είναι μεγάλο και έχει πολύ »ενδιαφέρον». Άλλοι το χρησιμοποιούν ως μέσο για να πιέζουν κυβερνήσεις, άλλοι για να ανεβαίνουν σκαλοπάτι- σκαλοπάτι τον δρόμο προς την εξουσία μέσα από συνδικαλιστικές παρατάξεις και οι τελευταίοι, και οι μόνοι δικαιολογημένοι, οι εργαζόμενοι για να διεκδικούν αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Στον Αστακό το πρόβλημα των σκουπιδιών στην ουσία του, που είναι η σωστή διαχείρισή τους, παρουσιάζει ενδιαφέρον για πολύ λίγους. Η ανακύκλωση των σκουπιδιών λύνει το πρόβλημα, αν όχι ολοκληρωτικά, τουλάχιστον σε πολύ μεγάλο βαθμό. Μπορεί να φανταστεί κάποιος πόσες χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια καήκανε  «από αυτανάφλεξη» στην χωματερή του Δήμου το καλοκαίρι που μας πέρασε και αυτό γιατί στον Δήμο Αστακού δεν έχει φτάσει ακόμα η ανακύκλωση. Τώρα θα μου πει κάποιος : εδώ δεν φτάνουν τα σκουπίδια στους κάδους, εσύ θες ανακύκλωση»; αυτό είναι ένα ακόμα μεγάλο θέμα και έχει να κάνει με την παιδεία μας, την νοοτροπία μας και τον πολιτισμό μας, που πολύ απλά δεν έχουμε.
Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο χάλια όσο φαίνονται. Υπάρχουν νέοι άνθρωποι με ευαισθησίες για το περιβάλλον και την σωστή διαχείριση των σκουπιδιών. Το τοπικό συμβούλιο νέων του Δήμου Αστακού αποτελείται από τέτοιους ανθρώπους. Αυτά τα νέα παιδιά, με πρωτεργάτη τον γραμματέα τους Κωνσταντίνο Μακρή, δίνουν την δική τους μάχη και προσπαθούν με κάθε τρόπο να πείσουν τους δημότες ότι μπορούμε και πρέπει να σώσουμε το περιβάλλον. Μια συμβολική πράξη ήταν να τοποθετήσουν δύο κάδους ανακύκλωσης χαρτιού σε δυο σημεία της πόλης. Πριν πάρουν αυτή την πρωτοβουλία απευθύνθηκαν στην δημοτική αρχή για το θέμα και πήραν την γνωστή απάντηση » όταν γίνουν τα ΧΥΤΑ  στην Πάλαιρο κτλ κτλ..» Η ανταπόκριση των κατοίκων στην συμβολική αυτή πράξη των παιδιών είναι ικανοποιητική. Όταν οι κάδοι γεμίζουν, το χαρτί μεταφέρεται σε ιδιωτικό χώρο και από εκεί με αυτοκίνητο κάποιο όμορου δήμου που έχει σύστημα ανακύκλωσης στο κέντρο ανακύκλωσης στην Πάτρα.
Ο ένας  κάδος είναι έξω απο το souper market ΚΑΛΑΝΤΖΗ (ΠΡΩΗΝ ΕΝΩΣΗ) και ο άλλος στο πεζόδρομο στην παραλία.
Αγαπητοί δημότες: βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά δεν τα πετάμε στα σκουπίδια. Τα μαζεύουμε και τα πάμε στους κάδους ανακύκλωσης χαρτιού. Στηρίζουμε την προσπάθεια των παιδιών. Προστατεύουμε το περιβάλλον.

Advertisements