Χαβούζα ο όρμος του Αγίου Παντελεήμονα στο Αστακό

Επιστολή Διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Αιτ/νίας -Αχαΐας-Ηλείας προς κάθε αρμόδια αρχή, για την επικείμενη δημιουργία υψικαμίνου αποβλήτων των ιχθυοκαλλιεργειών στο όρμο του Αγίου Παντελεήμονος στον Αστακό. Το έγκλημα τις Dimoil έρχεται να ολοκληρώσει  η SEAFARM IONIAN AE συγκεντρώνοντας εκεί απόβλητα από 14 ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες. Για το θέμα, κατά την άποψή μου, πρέπει να συγκληθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο.Περιμένω να ακούσω τις τοποθετήσεις και τις θέσεις του Δημάρχου καθώς και του Αντιδημάρχου κ. Κολοβού για το θέμα.
ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ Π.Π.Ε. ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ SEAFARM IONIAN Α.Ε.platygiali
Επί της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Π.Π.Ε.) και της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (Π.Π.Ε.Α.) του έργου που αφορά στην κατασκευή και λειτουργία χερσαίων εγκαταστάσεων (μονάδα αποτέφρωσης, πλυντήριο διχτύων κ.λ.π.) υποστήριξης υδατοκαλλιεργητικών μονάδων σε δημόσια έκταση στη θέση «Όρμος Αγ. Παντελεήμονα» δήμου Αστακού Ν. Αιτωλ/νίας από την εταιρεία SEAFARM IONIAN Α.Ε. η Ομοσπονδία μας διατυπώνει την κάθετη αντίρρησή της για την κατασκευή τέτοιου είδους εγκαταστάσεων στον συγκεκριμένο όρμο του Αγ. Παντελεήμονα, σε έκταση δίπλα στη θάλασσα. Εξ αρχής δηλώνουμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι στην κατασκευή των εγκαταστάσεων, αυτή καθαυτή, αλλά διαφωνούμε για τον χώρο που επιλέχθηκε δίπλα στον πολύ κλειστό και στενό όρμο και όχι σε χερσαία έκταση μακριά από την ακτή. Είναι παράλογη και άκρως επικίνδυνο για το θαλάσσιο περιβάλλον να κατασκευαστούν εγκαταστάσεις για τις προαναφερόμενες χρήσεις δίπλα στη θάλασσα σε μια περιοχή που γειτονεύει με περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000 και είναι ιδιαίτερης σημασίας για την παράκτια αλιεία του νομού.
Αν αναλογιστείτε ότι οι συγκεκριμένες θα εξυπηρετούν- σύμφωνα με την μελέτη- τις 14 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας της εταιρείας από διαφορετικές περιοχές της δυτικής Ελλάδας- από την Πρέβεζα ως τον Αστακό- συνολικής δυναμικότητας 3.660τον./έτος και από αυτές θα φτάνουν στην παράκτια περιοχή όπου θα εκφορτώνονται και θα αποθηκεύονται προσωρινά, άρρωστα και νεκρά ψάρια καθώς και δίχτυα ιχθυοκλωβών, τότε θα διαπιστώνετε ότι είναι κίνδυνος θάνατος, ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί με ανυπολόγιστες συνέπειες τώρα και στο μέλλον και για τα άγρια ψάρια και για τα καλλιεργούμενα της ευρύτερης περιοχής η διασπορά των ασθενειών και των μικροβίων και οι επιμολύνσεις που θα αναπτυχθούν, καθώς ούτε τα ατυχήματα μπορούν να αποφευχθούν αλλά σίγουρα ούτε τα υγρά κατά τις φορτοεκφορτώσεις και αποθηκεύσεις που θα φτάνουν στη θάλασσα.
Οι αντιρρήσεις μας βασίζονται και στο γεγονός ότι ήδη στην περιοχή μας έχουν εντοπιστεί σε ψάρια διαφυγόντα από ιχθυοκαλλιέργειες ασθένειες (όπως η παστεριδίαση) που σύμφωνα με γνωμάτευση του ιχθυοπαθολόγου του ΤΕΙ Μεσολογγίου κ. Φ. Βορεινάκη, στον οποίο η ομοσπονδία μας είχε στείλει τα ψάρια για εξέταση τον Ιανουάριο του 2007, ασθένειες σαν κι αυτή δημιουργούν ψάρια φορείς και αποτελούν μόνιμη απειλή όλων των ιχθυοαποθεμάτων.
Αν και η Δ/νση Αλιείας της Ν.Α. Αιτ/νίας είχε αντίρρηση για την εγκατάσταση του αποτεφρωτήρα και του πλυντηρίου διχτυών, ωστόσο το έργο έλαβε θετική γνωμοδότηση και ως προς τη θέση από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ένα έργο που υποθηκεύει το μέλλον της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις τα επόμενα χρόνια στους ιχθυοπληθυσμούς. Τονίζουμε ότι ο κίνδυνος της λειτουργίας των εγκαταστάσεων για το θαλάσσιο περιβάλλον αρχίζει από την υποδοχή, φορτοεκφόρτωση και χειρισμό των άρρωστων/νεκρών ψαριών καθώς και των διχτυών των κλωβών που θα καταφθάνουν από ευρύτερη περιοχή και ο κίνδυνος της μεταφοράς ασθενειών και επιμολύνσεων είναι τεράστιος και αναπόφευκτος και γι’ αυτό διαφωνούμε να κατασκευαστεί δίπλα στην ακτή ενώ θα μπορούσε να γίνει σε χερσαία έκταση που δεν γειτονεύει με θάλασσα οπότε οι κίνδυνοι θα μειώνονταν.
Η ομοσπονδία μας εκφράζει την αντίρρησή της ως προς την κατασκευή του έργου στον όρμο του Αλ. Παντελεήμονα και θα προσφύγει με κάθε νόμιμο μέσο κατά της κατασκευής του έργου στη συγκεκριμένη περιοχή προκειμένου να προστατευτεί το θαλάσσιο περιβάλλον και οι ιχθυοπληθυσμοί από τους κινδύνους που αναφέραμε.
Ο Πρόεδρος
Ιωάννου- Σαρτζής
Θεόδωρος

Advertisements