ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Στο ίδιο έργο θεατές, για μια ακόμη χρονιά, βρεθήκαμε χθες κι ευτυχώς που δεν θρηνήσαμε θύματα. Οργή, απογοήτευση, απελπισία, όλα μαζί μας έπνιγαν, βλέποντας τη φωτιά να μπαίνει μέσα στον Αστακό. Η πολιτική προστασία της χώρας έχει έλλειμμα κι αυτό φάνηκε χθες, γιατί αν είχαμε και δεύτερο αεροπλάνο ή ελικόπτερο, η πυρκαγιά θα ήταν υπόθεση μιας ώρας. Βέβαια, αντί να κάνουμε κριτική και να μας φταίνε πάντα οι άλλοι, πρέπει να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές.
Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη η Κυβέρνηση να επανασχεδιάσει την προστασία της χώρας από ακραία καιρικά φαινόμενα ή να επαναφέρει το ομόφωνο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής, που εκπονήθηκε το 1993 και προέβλεπε την κάλυψη της χώρας από πυροσβεστικά οχήματα κατά περιοχή σε χρόνο περίπου είκοσι λεπτών της ώρας. Εκτός βέβαια από το Νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα και την Κρατική παρέμβαση όσο αφορά την καταστολή των πυρκαγιών, πιστεύω πως η πρόληψη θα συμβάλλει αποφασιστικά στην προστασία του φυσικού πλούτου της Χώρας μας.
Είναι επιβεβλημένη η διάθεση κονδυλίων από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για τον καθαρισμό χώρων με αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς, κάτι που εξ’ άλλου γίνεται, αλλά ταυτόχρονα είναι υποχρέωση των Δήμων η αξιοποίηση των κονδυλίων αυτών ακριβώς για το σκοπό που δίνονται.
Ο Δήμος Αστακού έχει πληγεί πολλές φορές, ευτυχώς χωρίς θύματα. Η εμπειρίες που αποκομίσαμε όλοι όσοι αντιμετωπίσαμε πυρκαγιές, μας υποχρεώνει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και να προτείνουμε λύσεις και στην πρόληψη και στην καταστολή. Πάνω απ’ όλα πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία των πολιτών σε σχέση με το περιβάλλον, ακόμα και με κατασταλτικά μέτρα.
Στο Δήμο Αστακού μέχρι τώρα αντιμετωπίσαμε τις πυρκαγιές αυτοσχεδιάζοντας, χωρίς οργάνωση, στηριζόμενοι στην αυτοθυσία των κατοίκων και στα κέφια του ανέμου. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να οργανωθούμε και να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας τις φωτιές. Αυθόρμητα και χωρίς ιδιαίτερη μελέτη, αισθάνομαι την ανάγκη να προτείνω τα ακόλουθα:
• Πάγιο αίτημα ήταν και παραμένει η ίδρυση πυροσβεστικού σταθμού στον
Αστακό, γιατί οι αποστάσεις από Μεσολόγγι και την Αμφιλοχία είναι μεγάλες.
• Όλα τα πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να τα χειρίζονται περισσότεροι του ενός συνδημότες μας.
• Εθελοντική ομάδα πυροπροστασίας ανά Δημοτικό Διαμέρισμα με την εποπτεία του Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων. Παράλληλα να γίνει καταγραφή των μηχανημάτων και των βυτίων νερού με τα τηλέφωνά τους, ώστε να τους ενεργοποιήσει ο Δήμος όταν χρειαστεί.
• Καθαρισμός των δασυλλίων του Δήμου, διάνοιξη δρόμων για εύκολη πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων και τοποθέτηση στο χώρο των δασυλλίων πυροσβεστικών κρουνών.
• Υποχρεωτικός καθαρισμός των οικοπέδων και αγροκτημάτων από τους ιδιοκτήτες κι όσοι δεν συμμορφώνονται να τα καθαρίζει ο Δήμος και να τους χρεώνει στο λογαριασμό του νερού.

Αστακός 21 Αυγούστου 2009
Κώστας Μπαμπούρης

Advertisements