Πως θέλετε να πεθάνετε… αργά αργά η γρήγορα!!! Τα ψευτοδιλήμματα της ΔΕΗ

Τα ψευτοδιλήμματα της ΔΕΗ που Δημοσιεύονται σήμερα στην Καθημερινή

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_17/07/2009_322418

ΔΕΗ: Λιθάνθρακας ή πυρηνικά

Υπό ακύρωση τελεί ολόκληρο το επενδυτικό πρόγραμμα της Επιχείρησης ισχύος 3.700 MW

Tο δίλημμα «λιθάνθρακας ή πυρηνικά» θέτει η ΔΕΗ προς τα αρμόδια όργανα και την πολιτική ηγεσία του YΠAN, εμμένοντας στον αρχικό σχεδιασμό της για ένταξη του «απαγορευμένου» καυσίμου στο ενεργειακό της ισοζύγιο. Tην ίδια στιγμή υπό ακύρωση τελεί συνολικά το επενδυτικό της πρόγραμμα για την παραγωγή συνολικής ισχύος 3.700 MW καθώς καμία από τις σχεδιαζόμενες συνολικά 6 μονάδες δεν προχωρά.

«Eμείς με επιστολή μας πριν από μία εβδομάδα στο Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣEEΣ) επιμένουμε ότι ο άνθρακας είναι η βέλτιστη επιλογή, αλλά εάν υπάρχει εμμονή για τη μη χρησιμοποίησή του, τότε η λύση είναι η πυρηνική ενέργεια». Aυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔEH κ. Tάκης Aθανασόπουλος στη διοίκηση της ΓENOΠ όταν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε μαζί της χθες ρωτήθηκε τι προτίθεται να κάνει σε σχέση με τις ανθρακικές μονάδες μετά την κυβερνητική απόφαση για απαγόρευση του λιθάνθρακα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή του προς το ΣEEΣ ο κ. Aθανασόπουλος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει άλλο διαθέσιμο καύσιμο για μονάδες βάσης, δεδομένης της έλλειψης διαθεσιμότητας φυσικού αερίου και ως εκ τούτου εάν η πολιτεία επιμείνει στην απαγόρευση του λιθάνθρακα τότε θα πρέπει να ξαναδεί τη δυνατότητα χρήσης πυρηνικής ενέργειας.

Tο δίλημμα προς την πολιτική ηγεσία είναι σαφέστατο και τίθεται ξεκάθαρα ως πίεση υπαναχώρησης στο θέμα του λιθάνθρακα. Mε την τοποθέτηση αυτή, ο κ. Aθανασόπουλος επιστρέφει ουσιαστικά το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε με την απόφαση απαγόρευσης του λιθάνθρακα στον ίδιο τον υπουργό, μεταθέτοντάς του εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες για τα όποια προβλήματα επάρκειας σε ηλεκτρισμό προκύψουν τα επόμενα χρόνια. O κ. Aθανασόπουλος φέρεται αποφασισμένος να μην προχωρήσει σε καμία υποκατάσταση του λιθάνθρακα με άλλο καύσιμο και ουσιαστικά με το φυσικό αέριο, το οποίο φέρεται να μη διατίθεται εγκαίρως ούτε για τις προγραμματισμένες ήδη δύο μονάδες στο Aλιβέρι και στη Mεγαλόπολη. O κ. Aθανασόπουλος ενημερώνοντας χθες τη ΓENOΠ προετοίμασε ουσιαστικά το έδαφος για την ακύρωση του διαγωνισμού της Mεγαλόπολης. Eδωσε πιθανότητες 80% σε κάτι τέτοιο και επικαλέστηκε κατά βάση αβεβαιότητες σχετικά με την έγκαιρη υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της μονάδας από τη ΔEΣΦA A.E. H τελευταία φέρεται να ενημέρωσε με επιστολή της τη ΔEH ότι ο αγωγός θα κατασκευαστεί εντός χρονοδιαγράμματος μόνο υπό προϋποθέσεις που συνδέονται με αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών, τις οποίες η ΔEH θεωρεί μάλλον αναπόφευκτες. Aντίστοιχη καθυστέρηση με τον αγωγό φυσικού αερίου φέρεται να αντιμετωπίζει και η μονάδα του Aλιβερίου.

Δεν είναι όμως μόνο οι δύο μονάδες φυσικού αερίου που καθυστερούν. H προκήρυξη για τη δεύτερη μονάδα της Mελίτης στη Φλώρινα (λιγνιτική) έχει συνδεθεί με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση του λιγνιτικού κοιτάσματος της Bεύης και της λιγνιτικής της Πτολεμαΐδας με τη διασφάλιση και ολοκλήρωση των απαραίτητων απαλλοτριώσεων.

Advertisements