Θολό το τοπίο, για τις προσλήψεις στους δήμους

Θολό το τοπίο, για τις προσλήψεις στους δήμους
– Αξιοκρατία στην επιλογή ζητά η ΤΕΔΚ Αιτωλ/νίας
Το πρόγραμμα απασχόλησης 20.000 ανέργων σε δήμους και νομικά πρόσωπα, ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησε τη συνεδρίαση της ΤΕΔΚ Αιτωλοακαρνανίας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μελών του διοικητικού συμβουλίου.
Κατά την άποψη του προέδρου της ΤΕΔΚ Απ. Κοιμήση, το τοπίο σχετικά με αυτό το θέμα είναι ακόμη θολό, αφού ουσιαστικά δεν υπάρχει πρόγραμμα, δεδομένου ότι δεν έχει προσδιοριστεί το θεσμικό και το οικονομικό πλαίσιο, ούτε όμως και το πλαίσιο της διαδικασίας επιλογής.
Το πρόγραμμα αυτό, προς το παρόν δεν υφίσταται, επειδή οι κοινωνικοί εταίροι δεν συμφωνούν να δοθεί από το ΛΑΕΚ, το ποσοστό συγχρηματοδότησης μέσω του ΟΑΕΔ, στους δήμους, ενώ και η ίδια η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, από ποιες πηγές θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα, και πως θα γίνει η ανακατανομή των πόρων.
Το σημαντικότερο, που επίσης δεν είναι ξεκάθαρο έχει σχέση με τη νομοθετική ρύθμιση που πρέπει να ψηφιστεί, για να μην επιβαρυνθούν οι δήμοι με προσωπικό που δεν χρειάζονται, πέραν της τριετίας. Αν δεν αποσαφηνιστεί το τελευταίο σημείο, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Κοιμήσης, μπορεί οι δήμοι να οδηγηθούν σε χρεοκοπία, ενώ μια άλλη σημαντική παράμετρο, αποτελεί το θέμα της επιλογής. Η ομόφωνη απόφαση του δ.σ. της ΤΕΔΚ ήταν ότι θα πρέπει να προσδιοριστεί ένα αντικειμενικό σύστημα επιλογής, ώστε να μην προκύπτει ζήτημα διαμεσολάβησης, που δημιουργεί καθεστώς αναξιοκρατίας, αλλά κυρίως προσβάλει την ατομική αξιοπρέπεια του καθενός, «γιατί ο εργαζόμενος δεν είναι προϊόν εκμετάλλευσης σε εκλογικές περιόδους, αλλά έχει μια σημαντική ανάγκη και πρέπει το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση να τη δει με τη σοβαρότητα που απαιτούν οι συνθήκες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ.
Σε ότι αφορά τα κριτήρια που θα πρέπει να ισχύσουν, έχουν να κάνουν με το προτιμησιακό καθεστώς ανθρώπων μιας μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν οδηγηθεί εκτός αγοράς εργασίας και άρα πρέπει να βοηθηθούν, καθώς βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.
Ένα άλλο κριτήριο είναι αυτό της εντοπιότητας, ενώ πρέπει να καθοριστεί και ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αντικειμενικής επιλογής. Επιβάλλεται όμως και οι δήμοι να φροντίσουν να ζητήσουν από τον ΟΑΕΔ συγκεκριμένες ειδικότητες εργαζομένων, ώστε να καλύψουν πραγματικές ανάγκες, αλλά να προκύψει και κοινωνικό όφελος. Η γνώμη του κ. Κοιμήση πάνω στο θέμα της επιτροπής επιλογής που θα δημιουργηθεί από το υπουργείο Απασχόλησης, είναι ότι ο μοναδικός ρόλος της θα πρέπει να είναι η τήρηση των διαδικασιών και της νομιμότητας. Όσον αφορά την επιλογή, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια διαδικασία παρόμοια με αυτή του ΑΣΕΠ, χωρίς όμως να είναι το ίδιο χρονοβόρα

πηγή  http://aixmi-news.gr/1/3841.scr?current_menu_language_id=1&block=0&data=

Advertisements