Ανανεώσιμη ενέργια για τον Αστακο

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι κατά του Λιθάνθρακα και μια αφίσα που έλεγε »Σώστε τον Αστακό» ήταν η αφορμή,ώστε ο καθηγητής του πανεπιστημίου EXETER της Αγγλίας να φέρει τους σπουδαστές του στην Αιτωλ/νία και να κάνουν μια εργασία για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.
Tα αποτελέσματα της εργασίας τους αυτής τα παρουσίασαν χθές το απόγευμα στο Ξενοδοχείο STRATOS.
Η έρευνα των παιδιών απέδειξε περίτρανα για άλλη μια φορά,ότι όχι μόνο δεν έχουμε ανάγκη από τον Λιθάνθρακα αλλά η Αιτωλ/νία μπορεί να παράγει ενέργεια,για να καλύψει τον Νομό και όχι μόνο και μάλιστα με τρόπους πολύ φιλικούς προς το περιβάλλον και σε αρκετές περιπτώσεις και πολύ πιο οικονομικούς.
Ενδεικτικά αναφέρω 2 από τα πολλά αποτελέσματα της έρευνας αυτής που μου έκαναν εντύπωση:
α) Μέσω της Θερμικής Ενέργειας θα μπορούσε ολόκληρος ο Δήμος του Αιτωλικού να καλύψει τις ανάγκες του σε ψύξη και θέρμανση,αν εκμεταλλευόταν τη σταθερή θερμοκρασία της λιμνοθάλασσας,που είναι περίπου 23 βαθμούς Κελσίου.
β) Αν εκμεταλλευόμασταν σωστά την Ηλιακή Ενέργεια,θα μπορούσαμε να παράγουμε 8.000 φόρες περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνουμε στην Αιτωλ/νία.
Οι μορφές ενέργειας στις οποίες αναφέρθηκαν οι σπουδαστές και στις οποίες έκαναν και την εργασία τους ήταν:
ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ , ΒΙΟΜΑΖΑ, ΑΙΟΛΙΚΗ, ΘΕΡΜΙΚΗ, ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η πρότασή τους για τον Αστακό ήταν η δημιουργία Αιολικού πάρκου και εξήγησαν γιατί κατέληξαν σε αυτή την πρόταση.
Το μόνο δυσάρεστο στη χθεσινή εκδήλωση ήταν ή πολύ μικρή προσέλευση των πολιτών. Ήμασταν πάλι οι ίδιοι και οι ίδιοι.Τείνει να καταντήσουμε γραφικοί εμείς οι λιγοστοί που συμμετέχουμε σε κάθε τέτοιου είδους εκδήλωση.
egrasia-spoudaston21 ergasia-spoudastonergasia-spoudaston1

ergasia-spoudaston3ergasia-spoydaston

Advertisements