ο κ.Κουτσης στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

koutsis

Κύριε Κουτσή το λιμάνι του Αστακού το 2008 κατέγραψε σημαντική άνοδο, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του εμπορικού κόσμου. Μεγάλες εταιρίες του κλάδου εξυπηρετούνταν σταθερά από το Πλατυγιάλι και το κράτος εισέπραττε έσοδα. Ωστόσο, σήμερα αν περάσει κανείς από εκεί θα δει ότι η κίνηση είναι περιορισμένη…
Πράγματι από την αρχή του 2009 η κίνηση των πλοίων CΌΝΤΑΙΝΕR5 μειώθηκε στο ελάχιστο, ενώ η κίνηση σε φορτία χύδην παρουσιάζει μικρή άνοδο. Η μεταφορές πλέον διεθνώς γίνονται με CΟΝΤΑΙΝΕRS και οι προσπάθειες μας είναι να σταθεροποιήσουμε μια σημαντική κίνηση εξυπηρέτησης πλοίων και φορτίων σε COΝΤΑΙΝΕRS μέσω των λιμενικών εγκαταστάσεων της Ν’ΑΒΙΠΕ.
Αρκούν μόνο οι δικές σας προσπάθειες;
Για να γίνει αυτό εκτός από τις δικές μας προσπάθειες είναι απαραίτητο να βελτιωθούν και οι εξωτερικές υποδομές του Νομού Αιτωλοακαρνανίας όπα» για παράδειγμα το οδικό δίκτυο.
Πού οφείλεται η μείωση της κίνησης στο λιμάνι;
Η μείωση της κίνησης σε COΝΤΑΙΝΕΚ5 οφείλεται κυρίως στην διεθνή οικονομική κρίση η οποία έπληξε κατ’ εξοχή την διακίνηση φορτίων COΝΤΑΙΝΕRS δεδομένου ότι τα φορτία που χρησιμοποιούν εμπορευματοκιβώτια για την μεταφορά τους είναι εμπορεύματα που διατίθενται έτοιμα προς κατανάλωση. Δηλαδή είναι αυτά τα είδη των οποίων μειώθηκε η διακίνηση, για να γίνει κατανοητό τα μέγεθος της μείωσης διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι κατά την διάρκεια του 2ου εξαμήνου του 2008 η διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων μειώθηκε κατά τουλάχιστον 25%.
Κατά συνέπεια η κρίση επηρέασε και τις εταιρείες που εξυπηρετούνταν από το λιμάνι του Αστακού;
Αυτή η μείωση ανάγκασε τις μεγάλες εταιρείες να προβούν σε συγχώνευση δρομολογίων και μείωση των προσεγγίσεων σε διάφορα λιμάνια. Ήταν φυσικό νέοι προορισμοί όπως η ΝΑΒΙΠΕ – ΑΣΤΑΚΟΣ να πληγούν πρώτοι από την κρίση.
Εκτιμάτε ότι η μείωση της κίνησης επηρεάστηκε και από την λειτουργία του Σκαραμαγκά;
Η λειτουργία του προβλήτα των Ναυπηγείων ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ μας ζημίωσε διότι τουλάχιστον δύο ναυτιλιακές γραμμές σταμάτησαν προσεγγίσεις στον ΑΣΤΑΚΟ για να δοκιμάσουν τις υπηρεσίες του νέου προβλήτα ο οποίος λειτουργούσε ήδη από το καλοκαίρι του 2008.
Πώς κρίνετε την ενέργεια της πολιτείας η οποία δίνει τη δυνατότητα στο λιμάνι του Σκαραμαγκά να λειτουργεί ω$ εμπορικό λιμάνι, ενέργεια η οποία «ζημίωσε» όπως λέτε το Πλατυγιάλι;
Κατ’ αρχήν πρέπει να γίνει σαφές ότι στον Σκαραμαγκά δεν λειτουργεί κανένα λιμάνι, αλλά ένας προβλήτας των Ναυπηγείων για φορτοεκφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων.
Σας ευχαριστώ για την επισήμανση… οι περισσότεροι από εμάς, ενδεχομένου και οι αναγνώστες μας, θεωρούσαμε ότι λειτουργεί «ως λιμάνι»! θα μου επιτρέψετε να επιμείνω ζητώντας σας να αξιολογήσετε την ενέργεια της πολιτείας...
Οι αποφάσεις και οι ενέργειες των αρμοδίων οργάνων της πολιτείας να επιτρέψουν την διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από έναν προβλήτα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε βάρος ενός πλήρους οργανωμένου και κανονικά λειτουργούντος Λιμένα στην Δυτική Ελλάδα είναι λανθασμένη και βλαπτική όχι μόνο για την εταιρεία μας αλλά για την Εθνική Οικονομία.
Κύριε Κουτσή, δεν καταλαβαίνω πώς μπορούν να πραγματοποιηθούν ενέργειες ή να ληφθούν αποφάσεις που έχουν συνέπειες τόσο για την Εθνική Οικονομία, όπως υποστηρίζετε, αλλά και για την εταιρεία;
Με την ανοχή των αρμοδίων διδάσκεται ο τρόπος ανοχής και επικράτησης πρακτικών που δεν στηρίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία.
θέλετε να πείτε ότι έρχεται το ίδιο το κράτος να ανταγωνιστεί ότι εκείνο δημιούργησε; Ακούγεται αφελές!
Γίνεται, για ακόμη μία φορά φανερό, ότι το κράτος απερίσκεπτα ανταγωνίζεται και υπονομεύει την επιχειρηματικότητα ακόμη και σε περιπτώσεις που το ίδιο έχει καταβάλει τεράστια ποσά για την δημιουργία των υποδομών που ανταγωνίζεται.
Η πολιτεία ακολουθεί στην περίπτωση αυτή πολιτική συγκεντρωτισμού δραστηριοτήτων στην περιοχή της πρωτεύουσας η οποία είναι ήδη κορεσμένη σε βάρος της ανάπτυξης της περιφέρειας και ειδικότερα της Δυτικής Ελλάδας η οποία είναι καταφανώς παραμελημένη.
Συνεπώς, συμμερίζεστε την άποψη, η οποία καταγράφηκε και στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ Ιανουαρίου ότι το ίδιο το κράτος καταστρατηγεί απροκάλυπτα τους νόμους του ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς;
Δυστυχώς τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ έχουν απόλυτα δίκιο.
Ωστόσο, και ο Αστακός είχε δεχτεί βολές από υψηλό στέλεχος του ΟΛΠ περί αθέμιτου ανταγωνισμού ή ότι εκμεταλλεύτηκε την κρίση που δημιούργησε η επιχειρούμενη μεταρρύθμιση στα δύο μεγάλα λιμάνια…
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε. πρέπει να εξηγήσει εάν στην Ελλάδα κατά την άποψη του θα πρέπει τα εμπορικά λιμάνια να λειτουργούν μόνο από το Κράτος ή Κινεζικές εταιρείες. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόσωπα τα οποία ουδέποτε είχαν σχέση με την Ναυτιλία, τις διεθνής μεταφορές και τα λιμάνια τα γνώριζαν ως προμηθευτές τους, επωφελούμενοι πολιτικών διασυνδέσεων αμετροέπεια και αντιδεοντολογική συμπεριφορά.
Αν δεν σας πειράζει να επιστρέψουμε στο ζήτημα του Σκαραμαγκά προ-κειμένου και να επιχειρήσουμε να το ολοκληρώσουμε. Εκτιμάτε, ότι υπάρχει περίπτωση εξαιτίας αυτού να βρεθεί η Ελλάδα υπόλογος ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού;
Το θέμα βρίσκεται από την πλευρά μας υπό μελέτη και προς το παρόν δεν μπορώ να απαντήσω στο ερώτημα σας.
Πώς εξηγείτε την ενέργεια των πέντε υπουργών (Οικονομίας -Αλόγοσκούφης, Εμπορικής Ναυτιλίας -Κεφαλογιάννης, Ανάπτυξης -Σιούφας, Μεταφορών -Λιάπης και Απασχόλησης -Μαγγίνας, οι οποίοι στις13 Ιουλίου 2007, με κοινή υπουργική απόφαση νομιμοποίησαν τη συνεργασία μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου και της εταιρείας depots των ναυπηγείων στο Σκαραμαγκά εγκρίνοντας τα τιμολόγια που θα ισχύουν;.
Η Κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει το εξής ερώτημα: Πως είναι δυνατόν να ακολουθεί πολιτική ιδιωτικοποίησης μέσω παραχώρησης του μεγαλύτερου επιχειρησιακά και οικονομικά τμήματος του Λιμανιού τ του Πειραιά και την ίδια ώρα να υποτάσσει αναγκαστικά μια ειρηνική ιδιωτική εταιρεία στο δημόσιο μέσω της συνεργασίας της με το Λιμάνι του Λαυρίου.
Ωστόσο, αν πάμε πίσω και επί κυβερνήσεως ΠΑ.ΣΟ.Κ κάτι ανάλογο είχε επιχειρηθεί να γίνει…
Η εταιρεία DΕΡΟΤS προχώρησε σε μίσθωση έκτασης από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για να δημιουργήσει σταθμό διακίνησης CΟΝΤΑΙΝΕRS. Το 2003 με ολοσέλιδο δημοσίευμα στις οικονομικές σελίδες της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ ο δημοσιογράφος κ. Σκορδίλης εξηγούσε ότι δημιουργήθηκε το πρώτο ιδιωτικό λιμάνι. Ο υπουργός κ. Γεώργιος Ανωμερίτης έδωσε τότε και άδεια λειτουργίας στην εταιρεία DΕΡΟΤ5. Λίγους μήνες αργότερα λόγω αντιδράσεων από τόν τότε Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΟΛΠ Α.Ε. κ. Σωτήρη Θεοφάνη ο Υπουργός κ. Πασχαλίδης που είχε αντικαταστήσει τον κ. Ανωμερίτη ανακάλεσε την άδεια. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είπε στην εταιρεία DΕΡΟΤS άδεια δεν παίρνεις εκτός εάν συμφωνήσεις με ίο Λιμάνι της Ελευσίνας για να λειτουργήσεις κάτω από την δική του δικαιοδοσία. Η Διοίκηση του Λιμανιού της Ελευσίνας λόγω τοπικών πολιτικών αντιδράσεων δεν συμφώνησε και έτσι φθάσαμε στο Λαύριο.
Εάν η Κυβέρνηση θέλει τα Λιμάνια να είναι μόνο κρατικά γιατί επιτρέπει στις εταιρείας ΟΛΠ και ΟΛΘ να είναι στο χρηματιστήριο;
Εάν θέλει να είναι ιδιωτικά και να επενδύονται σ’ αυτά ιδιωτικά κεφάλαια γιατί υπονομεύει ιδιωτικές επενδύσεις σε λιμενικές υποδομές κατά τον συγκεκριμένο τρόπο; Τέτοιους είδους συγκεχυμένες και αδιευκρίνιστες καταστάσεις καλλιεργούν την αδιαφάνεια και την διαφθορά.
Ο κ. Κουβέλης μίλησε ανοιχτά για ποινικές ευθύνες που σχετίζονται με παραβάσεις νόμου… η δική σα εκτίμηση ποια είναι;
Η ιστορία του κ. Φώτη Κουβέλη ως πολιτικού και νομικού δεν επιτρέπει σ’ εμένα να αμφισβητήσω την επιστημονική άποψη που εκφράζει.
Η αντίδραση των τοπικών φορέων, οργανώσεων ή δημόσιων προσώπων σχετικά με το ζήτημα κινείται μεταξύ υποτονικόττητας και αδιαφορίας πέραν της κ. Γιαννακά, του κ. Κουβέλη και τους «Πολίτες σε δράση» από το δήμο Χαϊδαρίου. Δεν είναι οξύμωρο να επιδεικνύεται ιδιαίτερη ευαισθησία σε ότι αφορά έλεγχο ή διαμαρτυρία για τον Αστακό, αλλά όταν καταστρατηγούνται κεκτημένα η αντίδραση να μην είναι ανάλογη;
Από το 2000 μέχρι σήμερα όλοι οι φορείς και οι παράγοντες του Νομού Αιτωλοακαρνανίας εκφράζονται θετικά για την λειτουργία του Λιμανιού της ΝΑΒΙΠΕ – ΑΣΤΑΚΟΣ. Οι μέχρι σήμερα αντιδράσεις τους ήταν πάντα συνδεδεμένες με εκδηλώσεις που στρεφόντουσαν εναντίον του Λιμανιού και οι οποίες δυσκόλεψαν την προσπάθεια μας να δημιουργήσουμε ένα Λιμάνι επί του διεθνούς χάρτου της διακίνησης εμπορευμάτων. Τα συμπεράσματα τα αφήνω για τους αναγνώστες σας.
Ποια είναι η σχέση σας με τους τοπικούς φορείς; Υπάρχει συνεργασία, σύμπνοια, κοινή γραμμή πλεύσης;
Από την ίδρυση και λειτουργία της εταιρείας μας οι σχέσεις μας με όλους ανεξαιρέτως τους φορείς ήταν και συνεχίζεται σε θετικό πνεύμα συνεργασίας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο που περιγράφετε μπορεί το λιμάνι του Αστακού να συμβάλει στην ανάπτυξη της δυτικής Ελλάδας;
Το Λιμάνι της ΝΑΒΙΠΕ – ΑΣΤΑΚΟΣ μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας αφού τόσο οι εξαγωγές προϊόντων αλλά και οι εισαγωγές μπορεί να γίνουν ευκολότερα και οικονομικότερα. Το μοντέλο ότι όλα τα εμπορεύματα πρέπει να περνάνε από την Αττική για να διατεθούν στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι αναχρονιστικό, αντιοικονομικό και υπεύθυνο για τον μαρασμό των Λιμανιών της Δυτικής Ελλάδος όπως είναι η Πάτρα, η Πρέβεζα, Καλαμάτα κ.λπ.
Σοβαρό και σύγχρονο εξοπλισμό για την εκφόρτωση και διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων διαθέτουν σήμερα τα Λιμάνια του Πειραιά της Θεσσαλονίκης και της ΝΑΒΙΠΕ – ΑΣΤΑΚΟΣ. Γεωγραφικά τα λιμάνια αυτά είναι τοποθετημένα σε διαφορετικές περιοχές και μπορεί με την λειτουργία τους να συμβάλουν στην ισόρροπη ανάπτυξη της Εθνικής οικονομίας. Η άποψη την οποία υποστηρίζω ότι τα δεδομένα δεν μας επιτρέπουν να ομιλούμε περί ανταγωνισμού αλλά πολλαπλασιασμού των ευκαιριών και των δυνατοτήτων παροχής υπηρεσιών στο Διεθνές και Εθνικό εμπόριο
Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που ένα5 πελάιη$ θα προτμήσει ίο Πλατυγιαλι;

Η εταιρεία μας όπως γνωρίζετε είναι μία εταιρεία παροχής υπηρεσιών. Άρα πολύ απλά και σύντομα απαντώ ότι καθ’ ένας έχει συμφέρον να χρησιμοποιεί εταιρείες από τις οποίες λαμβάνει υπηρεσίες  υψηλού επιπέδου σε χαμηλές τιμές.
Ποιοι είναι οι ειδικοί λόγοι που ένας εισαγωγέας ή εξαγωγέας θα επιλέξει ίο λιμάνι την ΝΑΒΙΠΕ – ΑΣΤΑΚΟΣ;
Χωρίς να μακρηγορήσω, επιγραμματικά οι κύριοι λόγοι είναι ότι το λιμάνι προσφέρει ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κόστος φορτοεκφόρτωσης – αποθήκευσης – διανομής, Ποιοτικές υπηρεσίες – σύγχρονες υποδομές, εξοπλισμοί και επιχειρηματικό περιβάλλον, Ταχύτητα – ευελιξία, Έλλειψη γραφειοκρατικών διαδικασιών, Αποθήκευση και διανομή σε πελάτες ή εγκαιαστάσεΐ5 σε γεωγραφικά διαφορετικά σημεία, 365 μέρες το
χρόνο λειτουργία, Πελατοκεντρική νοοτροπία , Δυνατότητα διαχείρισης όλων των τύπων φορτίων και πλοίων, Ασφαλή διακίνηση και αποθήκευση φορτίων – εγκαταστάσεις πιστοποιημένες με ΙSPS CODE, Κτηνιατρικό και Φυτουγειονομικό σταθμό ελέγχου, Διαχείριση και αποθήκευση επικίνδυνων ή εύφλεκτων φορτίων, Εξελιγμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείριση, παρακολούθησης και ενημέρωσης real time όλων των μονάδων καθώς επίσης έχει Πιστοποίηση 150 90012000 και βέβαια μη ξεχνάμε τα πλεονεκτήματα της Ελεύθερης τελωνειακής και Βιομηχανικής  ζώνης
Πισιεύειε ότι ανάπτυξη και περιβάλλον ταιριάζουν;
Το θέμα περιβάλλον είναι σημαντικό και θα πρέπει να απασχολεί όλους μας με αρκετή σοβαρότητα. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό θέλει πολύ χώρο και χρόνο και για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί με λίγα λόγια. Για την περίσταση της παρούσας συνέντευξης έχω να πω ότι οι λιμενικές υποδομές κατασκευάστηκαν σύμφωνα με αυστηρότερες ευρωπαϊκές προδιαγράφες προστασίας του περιβάλλοντας. Η λειτουργία των εγκαταστάσεων ακολουθεί όλες τις περιβαλλοντικές διατάξεις οι οποίες χαρακτηρίζουν τα λιμάνια της
ΕΕ «πράσινα». Τέλος, η εταιρική μας πολιτική και στόχευση είναι να λαμβάνουμε όλα ία μέτρα που μπορούμε ώστε οι δραστηριότητες μας να μην καταστρέφουν το περιβάλλον.
Λέγεται και γράφετε σχεδόν από όλους το εξής:«Το Πλαιυγιάλι θα αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό ανάπτυξη; της Αιτωλοακαρνανίας» και ότι θα προσδώσει στην αναπτυξιακή προσπάθεια της περιοχής οικονομικά, θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και θα προσελκύσει σημαντικές ξένες επενδύσεις. Ωστόσο, από το 1984 ω$ σήμερα κάτι τέτοιο δεν είναι ορατό. Αλήθεια, πώς μπορεί να γίνει πράξη;
Η ΝΑΒΙΠΕ – ΑΣΤΑΚΟΣ είναι, δυστυχώς, μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο επενδυτικό έργο που έχει γίνει στην Αιτωλοακαρνανία το οποίο ξεπερνά τα όρια του νομού και της Ελλάδας. Η λειτουργία της έδωσε πάνω από 300 θέσεις εργασίας, την ευκαιρία ανάπτυξης δραστηριοτήτων σε επαγγελματίες στηριζόμενοι και στηρίζοντας την ΝΑΒΙΠΕ καθώς και μια βάση για να αποτελέσει η Αιτωλοακαρνανία ένας σημαντικός εμπορευματικός κόμβος τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Δε θα συμφωνήσω μετο γεγονός ότι δεν συμβάλλει το Πλαιυγιάλι στην ανάπτυξη του νομού. Κάθε άλλο. Παρ’ όλα αυτά δε μπορώ να μην επισημάνω ότι πέρα από την ιδιωτική πρωτοβουλία και προσπάθεια πρέπει να συντελέσουν και άλλοι παράγοντες ώστε η ανάπτυξη να συνεχίζεται και να γίνει πιο ορατή. Και εδώ εννοώ τόσο το κράτος που οφείλει να κάνει έργα υποδομής στο νομό που δεν έχουν γίνει εδώ και περίπου 50 χρόνια, όσο και όλους αυτούς που εξυπηρετώντας δικά τους συμφέροντα προσπαθούν να θίξουν τη ΝΑΒΙΠΕ ή ακόμα χειρότερα την ανάπτυξη της δυτικής Ελλάδας.
Τι απαντάτε σε εκείνους οι οποίοι λένε ότι στο Πλατυγιάλι δεν έχουν επενδυθεί ίδια κεφάλαια, αλλά έχουν δοθεί μόνο κρατικές χρηματοδοτήσεις
Η ΝΑΒίΠΕ δημιουργήθηκε από την ΕΤΒΑ και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των λογιστικών εγγραφών της ΕΤΒΑ το σύνολο των επενδύσεων μέχρι την ημέρα της ολοκλήρωσα του Διεθνούς Διαγωνισμού ήταν 6 δΐς Δραχμές. Το ποσόν αυτό καταβλήθηκε εξ’ ολοκλήρου από την ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜίΝΑΛ Α.Ε. στην ΕΤΒΑ.
Το επενδυτικό σχέδιο που εφαρμόσθηκε για την συμπλήρωση και ολοκλήρωση των υποδομών τη$ ΝΑΒΙΠΕ από την ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ Α.Ε. σύμφωνα με τα ελεγχθέντα και επιβεβαιωμένα στοιχεία των κρατικών υπηρεσιών που επέβλεψαν τα έργα ανήλθε στο ποσό των € 152 εκατομμύρια. Από το ποσό αυτό το κράτος κατέβαλε στην ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ Α.Ε. ποσό επιδότησης €62,5 εκατομμύρια.
Είναι όμως σημαντικό να σημειώσουμε ότι τα λιμενικά έργα τα οποία παραμένουν στην ιδιοκτησία του κρότους απορρόφησαν κατά τους υπολογισμούς των κρατικών υπηρεσιών € 58 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος πλήρωσε μέρος των έργων τα οποία κατασκευάστηκαν και παραμένουν στην ιδιοκτησία του και για τα οποία λαμβάνει ετησίως αντάλλαγμα σημαντικών ποσών τα οποία είναι τουλάχιστον 6% επί των οικονομικών αποτελεσμάτων της εκμετάλλευσης της περιοχής ιδιοκτησίας του.
Οι επιδοτήσεις τις οποίες καταβάλλει το κράτος σε άλλες επιχειρήσεις αποτελούν κατ’ ουσία δωρεά κεφαλαίου προςαυτές. Με βάση τα παραπάνω πραγματικά και πολλαπλά» επιβεβαιωμένα στοιχεία η εικόνα είναι σαφής και τουλάχιστον ως προς τα ιδιωτικά κεφάλαια που έχουν διατεθεί δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτά είναι: – Αστακό; Τέρμιναλ Α.Ε. €89,5 (Επένδυση στο έργο)
€35,0 (Λειτουργία και οργάνωση εταιρεία;)
-ΑΚΑΡΠΟΡΤΑ.Ε. € 1,2
Συνεπώς το σύνολο των ιδιωτικών κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί μέχρι σήμερα είναι της τάξεως των € 126 εκατομμυρίων.
Στο πλαίσιο των εργασιών του business show αναφέρατε «πολλοί από αυτούς που χαμογελούσαν ειρωνικά πριν λίγα χρόνια, αναγνωρίζουν σήμερα ότι κάτι τους διέφυγε τότε». Τι ακριβώς εννοούσατε;
Το σχόλιο αυτό απευθυνόταν σε όλους αυτούς που δεν ήθελαν να πεισθούν από όσα εξηγώ τα τελευταία 10 χρόνια για τις δυνατότητες της ΝΑΒΙΠΕ.
Στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου είχατε αναφέρει κάτι που ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει. Υποστηρίξατε ότι στο μοντέλο λιμενικής ανάπτυξης της δεκαετίας του ’50 που ισχύει ευθύνεται για τις στρεβλώσεις στις τιμές των προϊόντων που καλείται να πληρώσει ο τελικός καταναλωτής! Τι ακριβώς εννοούσατε;
Η παραμονή υπό κρατική διοίκηση και επιχειρησιακή λειτουργία όλων των Λιμανιών τη; χώρα; σε συνδυασμό με τον θεσμό του Λιμενικού Ταμείου δημιούργησε την εντύπωση ότι οι Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώμα-το; είναι αρμόδιοι για την οικονομική και αναπτυξιακή πορεία του Λιμενικού συστήματος. Αυτό πρόσκαιρα και σε ορισμένε; περιπτώσει; μικρών περιφερειακών λιμένων ήταν αδιάφορο και επηρέασε οριακά έως καθόλου τις εξελίξεις. Για τα μεγαλύτερα λιμάνια όμως ήταν δυσμενές και επέδρασε αρνητικά στην πρόοδο και την ανάπτυξη τους. Όταν τα κενά που δημιουργούνται από το θεσμικό σύστημα τα καλύπτουν παράγοντες που η επαγγελματική τους δραστηριότητα έχει τελείως άλλο σκοπό τότε έχουμε στρέβλωση η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις λειτουργεί υπέρ των ολίγων επιτηδείων και σε βάρος των πολλών, οι οποίοι στην προκειμένη περίπτωση είναι οι καταναλωτές αφού όλα τα κόστη της εφοδιαστικής αλυσίδας επιβαρύνουν την τελική τιμή κάθε προϊόντος

Advertisements