Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Στάϊκος στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΙΧΜΗ

staikos
Αστακός: Απεσύρθη η πρόταση για αντιπαροχή
– Ο δήμαρχος Παναγιώτης Στάϊκος έλαβε υπόψη τις επιφυλάξεις που κατατέθηκαν αν και εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι άκρως συμφέρουσα για τον δήμο του
Απέσυρε το θέμα της αντιπαροχής δημοτικού χώρου για την δημιουργία τουριστικής μονάδας, ο δήμαρχος Αστακού Παν. Στάϊκος, στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Τετάρτης.
«Δεν υπήρξε η απαραίτητη συναίνεση, ακούστηκαν διάφορες απόψεις, ακόμα και από συνεργάτες μου και επειδή ο νομοθέτης απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία και μάλιστα των 2/3 του δημοτικού συμβουλίου, εγώ απέσυρα το θέμα. Είπα στους δημοτικούς συμβούλους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, αν πιστεύουν ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τουριστικά και με τη μέθοδο της αντιπαροχής το περιουσιακό αυτό στοιχείο του δήμου, να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες από το νόμο υπογραφές, για να το φέρουμε σε ημερήσια διάταξη ως μοναδικό θέμα και εκεί να ακουστούν όλες οι απόψεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στάϊκος, προσθέτοντας: «Δεν θέλω να θεωρηθεί ότι εγώ κόπτομαι και άλλοι να λένε το κοντό τους και το μακρύ τους. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, ούτως ή άλλως ο δήμαρχος δεν έχει ψήφο, λαμβάνει μόνο τα μηνύματα της κοινωνίας. Και τα μηνύματα της κοινωνίας είναι θετικά προς την κατεύθυνση αυτής της διαδικασίας».
Πιο αναλυτικά το θέμα αφορά ένα τμήμα δημοτικής έκτασης 1500 στρεμμάτων δίπλα από τον Αστακό στην περιοχή του Αϊ-Γιώργη και ένα δεύτερο στον κόλπο του Μαραθιά. Για τις εκτάσεις αυτές έδειξε ενδιαφέρον ένας όμιλος, ο οποίος προτίθεται να δημιουργήσει τουριστικές εγκαταστάσεις σε χώρο 3.500 στρεμμάτων και τα συγκεκριμένα σημεία φαίνεται ότι ήταν τα πιο ενδεδειγμένα για την επένδυση. Η πρόταση έκανε λόγο για την δημιουργία ξενοδοχείων, μπανγκαλόους, γήπεδα τένις, γκολφ, εστιατόρια, καφέ, μαρίνα κ.λπ. Μάλιστα όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος, αυτό αντιμετωπίστηκε θετικά από την τοπική κοινωνία, καθώς θα δημιουργήσει συνθήκες αύξησης του τουρισμού, αλλά κυρίως θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος. Επισημαίνει παράλληλα ότι το ποσοστό του πληθυσμού που συναινεί στην προσπάθεια αυτή, ξεπερνά το 70%, ακόμα και αν χρειαστεί να μην πάρει ο δήμος ποσοστό από την αντιπαροχή, αρκεί να προχωρήσει το εγχείρημα.
Ωστόσο όμως το κέρδος του δήμου από το ενδεχόμενο δημιουργίας της επιχείρησης αυτής θα ήταν μεγάλο, αφενός από το ποσοστό του από την αντιπαροχή και αφετέρου από το τέλος παρεπιδημούντων, που σήμερα ο δήμος Αστακού δεν εισπράττει από τις τοπικές επιχειρήσεις, με δική του πρωτοβουλία, καθώς συμμερίζεται την δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί. Όπως τονίζει ο δήμαρχος αυτό αποτελεί παρανομία όμως προτιμά να παρανομεί παρά να βάζει τη θηλιά στο λαιμό των επαγγελματιών. «Είναι συνειδητή επιλογή μας να μην επιβάλλουμε το τέλος παρεπιδημούντων γνωρίζοντας ότι παρανομούμε. Αν θέλει η πολιτεία ας με κάνει εμένα αργό. Στόχος μου είναι να βοηθηθούν τα μαγαζιά. Δεν είμαι επαγγελματίας της πολιτικής», δηλώνει ο δήμαρχος.
Σε ότι αφορά το δικό του σκεπτικό σχετικά με την εν λόγω επένδυση ήταν ότι ο δήμος θα λάμβανε ένα καλό ποσοστό από την αντιπαροχή, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιήσει με πολλούς τρόπους, όπως να το εκμεταλλευτεί ως δημοτική επιχείρηση, ή να το ενοικιάσει ή να το πουλήσει στην ίδια την επιχείρηση ή ακόμα να της παραχωρήσει το μάνατζμεντ και να παίρνει το ποσοστό του σε ρευστό. «Εκεί που ο δήμος έχει μια έκταση στην οποία μέσα βόσκουν μερικά γουρουνάκια, θα μπορούσε να βρεθεί με μια περιουσία 30 – 40 εκ. ευρώ και με πολλούς εργαζόμενους στην περιοχή και επιπλέον με αρκετό συνάλλαγμα από τους τουρίστες και έσοδα από το τέλος παρεπιδημούντων που τότε βέβαια θα το επιβάλλαμε», επισημαίνει ο κ. Στάϊκος.
Στην ερώτησή μας ποια είναι η δική του άποψη σχετικά με τις αντιδράσεις των δημοτικών συμβούλων, θεωρεί ότι είναι καχύποπτοι στο άκουσμα της αντιπαροχής και επιμένουν μόνο στην μέθοδο της ενοικίασης του χώρου, κάτι που δεν φαίνεται εφικτό γιατί, κατά τη δική του άποψη, ένας μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος δεν προτίθεται να διαθέσει κάποια εκατομμύρια ευρώ σε ένα χώρο που δεν του ανήκει. Άλλωστε όπως λέει εδώ και έξι μήνες έχει δημοσιευτεί πρόσκληση ενδιαφέροντος για ενοικίαση του χώρου και ακόμα δεν έχει υπάρξει το παραμικρό ενδιαφέρον, καθώς οι επιχειρηματίες είναι διστακτικοί. Ξεκαθαρίζει μάλιστα ότι αν προχωρήσει η διαδικασία της αντιπαροχής, θα είναι ξεκάθαρη και με πλήρη διαφάνεια, ώστε να καμφθούν και οι τελευταίες υποψίες για τυχόν συναλλαγή, ή οτιδήποτε παρόμοιο. «Στο κάτω – κάτω της γραφής αν υπάρχουν άνθρωποι που έχουν στο μυαλό τους κάποια έκνομη ενέργεια, όποια διαδικασία και να ακολουθηθεί θα το προσπαθήσουν», υπογραμμίζει και συμπληρώνει ότι δική του πρόθεση είναι μόνο η ανάπτυξη της περιοχής και προκαλεί όλους να πάρουν θέση και να καταθέσουν προτάσεις για την αξιοποίηση του χώρου, που να έχει όμως την αναπτυξιακή κατεύθυνση.

http://aixmi-news.gr/1/3841.scr?current_menu_language_id=1&block=0&data=


Advertisements