ΑΣΤΑΚΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το άρθρο που ακολουθεί εστάλη με mail από τον κ. Κώστα Μπαμπούρη των ευχαριστώ πολύ για την συμμετοχή. Περιμένω άρθρα και απόψεις και άλλων δημοτών μας

ΑΣΤΑΚΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Σκέψεις με αφορμή την ΚΥΑ για το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό.

Ο Δήμος Αστακού, γεωγραφικά, βρίσκεται στην πλέον προνομιακή θέση του Νομού Αιτ/νίας, με συγκριτικά πλεονεκτήματα το γραφικό λιμάνι του, τον παραλιακό άξονα Αστακού – Μύτικα, το Πλατυγιάλι (εμπορικό λιμάνι και ΒΙ.ΠΕ) και έναν απίστευτα όμορφο ορεινό όγκο. Επί πλέον, βρίσκεται στο σταυροδρόμι των υποδομών της Δυτικής Ελλάδας με τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου από Ανατολικά, το αεροδρόμιο του Ακτίου και την υποθαλάσσια σύνδεση Ακτίου – Πρέβεζας από Δυτικά. Αν υπολογίσουμε τον Δυτικό οδικό άξονα που είναι σε εξέλιξη, πιστεύω πως ανοίγονται πολύ καλές προοπτικές για το Δήμο μας, αρκεί Δήμος και Πολιτεία να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της περιοχή μας.

Πρώτη προτεραιότητα είναι η συμπλήρωση και αναβάθμιση των υποδομών του Δήμου, ύδρευση, διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων, αποχέτευση με βιολογικό καθαρισμό, μαρίνα, ενεργειακή επάρκεια, στοιχειώδεις υποδομές υγείας, προσβασιμότητα σε αρχαιολογικούς χώρους κ.α. Επίσης απαραίτητη προτεραιότητα είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αστακού, δηλ. ο καθορισμός χρήσεων γης για τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τον πρωτογενή τομέα, προκειμένου να πετύχουμε ισόρροπη ανάπτυξη και ταυτόχρονα τη συνύπαρξη και άλλων αναπτυξιακών δραστηριοτήτων με τον τουρισμό, όπως τουρισμός – βιομηχανία, τουρισμός – ιχθυοκαλλιέργειες, τουρισμός – εξόρυξη, τουρισμός – αιολικές εγκαταστάσεις.

Η όποια ανάπτυξη έχει γίνει μέχρι τώρα στον Αστακό, οφείλεται σε πρωτοβουλίες κατοίκων της περιοχής που με πολύ κόπο έστησαν τουριστικές κυρίως επιχειρήσεις, χωρίς αυτές να υποστηρίζονται από συμπληρωματικά έργα υποδομής.

Από τον Σεπτέμβρη του 2008, είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό, ένα σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ που αν γίνει Νόμος του Κράτους, θα δεσμεύσει την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αστακού και θα διαμορφώσει το αναπτυξιακό τουριστικό μοντέλο του Δήμου για τα επόμενα 15 χρόνια.

Το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό, κατατάσσει την περιοχή μας στις αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές (αρθρ. 4, Β2.10) με όριο αρτιότητας για τη δόμηση κύριων τουριστικών καταλυμάτων, εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών τα 15 στρέμματα με μέγιστη πυκνότητα 8 κλίνες ανά στρέμμα. Πιστεύω πως το όριο των 15 στρεμμάτων είναι μεγάλο και πρέπει να προτείνουμε τη μείωσή του στα 4 ή στα 8 στρέμματα με μέγιστη πυκνότητα 8 κλίνες ανά στρέμμα, αν θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε τους συνδημότες μας που κατέχουν μικρής έκτασης ιδιοκτησίες.

Στο άρθρο 9 το χωροταξικό εντάσσει τις παράκτιες περιοχές της Αιτ/νίας στις σύνθετες και ολοκληρωμένες μορφές τουρισμού (ΠΟΤΑ). Εφ΄ όσον έχει κάποιος 150 στρέμματα γης, κτίζει ξενοδοχειακό συγκρότημα με δυνατότητα πώλησης του 50% των δωματίων – μπακαλόουζ (REAL ESTATE). Μ’ αυτό τον τρόπο επιδοτείται σε συντελεστή δόμησης και σε χρήμα, η μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη παραθεριστικής κατοικίας. Είναι άλλο πράγμα τουριστική ανάπτυξη κι άλλο παραθεριστική κατοικία. Ο Δήμος Αστακού χρειάζεται ήπιες μορφές τουριστικής ανάπτυξης (αγροτουρισμός, αναψυχή, πολιτιστικός τουρισμός), που να αξιοποιούν τους εναλλακτικούς πόρους της περιοχής. Με τις ολοκληρωμένες μορφές τουρισμού ωφελούνται μόνο οι επενδυτές, ενώ η υπόλοιπη περιοχή πληρώνει το τίμημα, με το ξεπούλημα της γης και την υποβάθμιση της υπόλοιπης τουριστικής ανάπτυξης που ήδη υπάρχει. Όλες οι δραστηριότητες, κι ο πλούτος μαζί, θα συγκεντρωθούν σ’ ένα χώρο, όπου θα παρέχονται στον επισκέπτη όλες οι υπηρεσίες, με αποτέλεσμα η αγορά του Αστακού να μην εισπράττει το μερίδιο που της αναλογεί. Για παράδειγμα θα γίνονται μαζικές προμήθειες αγαθών, η μεταφορά θα γίνεται με ιδιωτικά μέσα κ.α. Όσο για θέσεις εργασίας που συνήθως υπόσχονται, θα είναι πολύ λίγες, γιατί οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν σπουδαστές από σχολές τουριστικών επαγγελμάτων.

Επειδή η συζήτηση για το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό βρίσκεται προς το τέλος κι έχουν κατατεθεί πολλές παρατηρήσεις – προτάσεις από φορείς της Αυτοδιοίκησης, πρέπει ο Δήμος Αστακού, έστω και τώρα, να καταθέσει πρόταση και να ζητήσει συγκεκριμένες αλλαγές στο σχέδιο της ΚΥΑ, που να καθορίζουν την μορφή τουριστικής ανάπτυξης που αρμόζει στον Αστακό, λαμβάνοντας υπ’ όψη την φέρουσα ικανότητα της περιοχής και τις φυσικές, πολιτιστικές, οικονομικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες της περιοχής.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Κώστας Μπαμπούρης

Απαραίτητη σημείωση.

Οι σκέψεις αυτές γράφτηκαν πριν από την νέα πρόταση Επιχειρηματιών προς τον Δήμο Αστακού για το Μαραθιά, με αφορμή την ΚΥΑ για το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό. Παρ’ όλα αυτά, έρχεται και δένει όλη η υπόθεση, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί, όταν αποφασίζουμε για το μέλλον του τόπου.

Advertisements