Νέα επιστολή του προς τον υπουργό Εμπ. Ναυτιλίας απο τον κ. Π.ΣΤΑΙΚΟ

ΑΙΧΜΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2009
Δεν κάνει ούτε βήμα πίσω ο δήμαρχος Αστακού Παναγιώτης Σταίκος για τις βαρύτατες κατηγορίες που εκτόξευσε κατά του λιμενάρχη Μεσολογγίου κ. Βασιλόπουλου. Σε νέα επιστολή του προς τον υπουργό Εμπ. Ναυτιλίας κ. Παπαληγούρα αναφέρει τα εξής: Κύριε υπουργέ, Σε συνέχεια προηγούμενης επιστολής μου σας γνωρίζω ότι τον κ. Χρήστο Βασιλόπουλο τον σέβομαι ως άνθρωπο και οικογενειάρχη. Δεν μου εμπνέει όμως κανένα σεβασμό ως λιμενάρχης, όπως άλλωστε και σε κανέναν Αστακιώτη. Τα όσα έγραψα θεωρώ ότι ήταν χρέος μου απέναντι στους αδικοπνιγμένους συμπατριώτες μου και στις οικογένειες τους. Εάν όμως παραμείνει στη θέση του στο Μεσολόγγι φοβάμαι πως θα πνιγούν άδικα και πάλι κάποιοι συμπατριώτες μου ή θα σκοτωθεί κάποιο παιδί στον πεζότοπο στο λιμάνι εξ αιτίας της προκλητικής του αδιαφορίας για στοιχειώδη αστυνόμευση της περιοχής αιγιαλού και παραλίας και της ζώνης λιμένος.Έτσι λοιπόν δεν αισθάνομαι ότι τον προσέβαλα ή τον συκοφάντησα ως άνθρωπο. Η κρίση μου ήταν καθαρά πολιτική και αφορά τον λιμενάρχη. Δεν αισθάνομαι την ανάγκη να του ζητήσω συγνώμη όπως με καλεί με εξώδικα. Εάν ο ίδιος πιστεύει ότι τον προσέβαλα ή τον συκο-φάντησα, ας προσφύγει στην δι-καιοσύνη και εάν το δικαστήριο κρίνει ότι τον συκοφάντησα, εκεί θα του ζητήσω συγνώμη με όποιο τρόπο μου ζητηθεί.
Όμως η SDDC 598th U.S. Army transporation Group στο Volume 6 Numder 9,octoder 2007 μεταξύ άλλων αναφέρει, όταν έγινε μεταφορά 600 containers όπλων από το λιμάνι του Πλατυγιαλιού το 2007, ότι η ελληνική ακτοφυλακή παρείχε πάντα την προστασία δύναμης πρώτης κλάσης για μας, κατά την διάρκεια προηγούμενων αποστολών και αυτό δεν επρόκειτο να αλλάξει. Ως εκ τούτου ο κύριος Βασιλόπουλος και «τα παλικάρια του» παίρνουν τα εύσημα των Αμερικανών εμπόρων όπλων (ούτε πολεμοκάπηλο, ούτε συνεργάτη τους τον είπαμε, ούτε έμπορο όπλων, απλά με βάση λάθη, παραλείψεις και ολιγωρίες που είχαν ως αποτέλεσμα μέχρι και τον άδικο πνιγμό τριών ανθρώπων, τον χαρακτηρίσαμε ως ανεπαρκή και ανίκανο για την θέση ευθύνης, αυτήν του λιμενάρχη). Μπορεί για τα Αμερικανάκια και τους εμπόρους όπλων να είναι άριστος και να τους παρέχει υψηλού επιπέδου αστυνόμευση και προστασία, για μας όμως δεν είναι ο λιμενάρχης μας.
Αφού στην ζώνη αιγιαλού και παραλίας καθώς και στο λιμάνι του Αστακού αδυνατεί να παράσχει στοιχειώδη αστυνόμευση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ζωές παιδιών στον πεζότοπο του λιμανιού (σας γνωρίζω στην παραλία μας πριν από λίγα χρόνια είχε σκοτωθεί από αυτοκίνητο ένα παιδί 10 χρονών. Εάν στον πεζότοπο στο λιμάνι σκοτωθεί και άλλο παιδί, τότε η ευθύνη θα βαρύνει και εσάς και τον αρχηγό ΓΕΝ και την εισαγγελία, γιατί γνωρίζετε το πρόβλημα). Δεν συζητάμε για την θάλασσα, που πνίγονται ψαράδες για πλάκα (είμαι έτοιμος να καταθέσω στον εισαγγελέα και τότε θα κρύβονται). Για μας δεν είναι ο λιμενάρχης μας να το έχουν και να το καμαρώνουν τα Αμερικανάκια.
Φτάσαμε στο σημείο όπως αναφέρει συνταξιούχος λιμενικός στην Realnews της 18/1/2009, να ζητήσουν από τους λιμενικούς και γυναίκες… Εμείς πάντων δεν σκοπεύουμε να μετατρέψουμε τον Αστακό σε Τρούμπα, στην οποία οι λιμενικοί θα ασκούν καθήκοντα νταβατζήδων.
Εάν ο κύριος Βασιλόπουλος ως αντιπρόεδρος του λιμενικού ταμείου δεν φροντίσει μέχρι το Πάσχα για την διαμόρφωση -διάστρωση – εμπλουτισμό της πλαζ, όπως τον έχουμε καλέσει με το έγγραφο μας από 21/11/2008, δεν σκοπεύουμε να καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε τους λουόμενους επάνω στα βράχια και να δυσφημιστεί και να ζημιωθεί ο τόπος μας. θα ακολουθήσουν δεκάδες μηνύσεις και αγωγές από τους επαγγελματίες του Αστακού και θα τοποθετήσουμε ένα απορριμματοφόρο του δήμου μπροστά στην πόρτα του λιμενικού σταθμού για να τον σφραγίσουμε, αναλαμβάνοντας την ευθύνη των πράξεων μας. Εμείς δεν σκοπεύουμε να κάνουμε καμιά παρέμβαση στην πλαζ.
Κύριε υπουργέ: Μπορεί για τα Αμερικανάκια και τους εμπόρους όπλων να είναι σπουδαίος, αλλά για μας δεν είναι ο λιμενάρχης μας.
Του επιφυλάσσουμε πολλές εκπλήξεις για όσο καιρό θα τον έχετε στο Μεσολόγγι.
Υ.Γ. Κύριε υπουργέ είδα τις απαντήσεις για τον πνιγμό των τριών ανθρώπων σε ερωτήσεις βουλευτών και σας διαβεβαιώνω ότι σας εξαπάτησαν. Κάποια μούτρα που θέλουν να λέγονται λιμενικοί, αντί να ζητήσουν συγνώμη από τους συγγενείς των πνιγμένων, εκείνο που έκαναν ήταν ότι έπιαναν – εκβίαζαν ως κοινοί νονοί (ξέρετε με ποιους τρόπους ) ψαράδες της περιοχής με μικρές βαρκούλες – σκάφες για να παρουσιάσουν ότι έφυγαν για την επιχείρηση διάσωσης στις 5.30 μ.μ. Το πρώτο σκάφος που απέπλευσε από το λιμάνι του Αστακού ήταν το ρυμουλκό και η ώρα ήταν 8.45 μ.μ. (δηλαδή με καθυστέρηση 4 ωρών περίπου). Εάν το περιστατικό αυτό είχε συμβεί στην Αμερική, θα κινητο-ποιούνταν όλα τα σκάφη από το πρώτο λεπτό και όχι μετά από 4 ώρες περίπου που έφυγε το ρυ-μουλκό και πιθανότατα να ζούσαν οι άνθρωποι. Δηλαδή εμείς εδώ είμαστε Μπανανιά; Για αυτά έχει πιάσει δουλειά ο εισαγγελέας. Εγώ δεν πιστευώ ότι εσείς είπατε ψέματα, αλλά ότι σας εξαπάτησαν.
Κύριε υπουργέ
Με όλα αυτά καταλαβαίνετε ότι το κύρος του λιμενικού σώματος στην περιοχή έχει τραυματιστεί ανεπανόρθωτα. Η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το λιμενικό σώμα δεν πρόκειται να αποκατασταθεί με αυστηρές κυρώσεις από την δικαιοσύνη σε βάρος του κυρίου Βασιλόπουλου, αλλά με την αντικατάσταση του με έναν ικανό αξιωματικό, που δόξα τον θεό, το λιμενικό σώμα έχει πολλούς. Πρόσφατα με τις διαδηλώσεις στο λιμάνι του Πλατυγιαλίου υπήρχε ένας τέτοιος ικανός αξιωματικός, ο πλοίαρχος κύριος Γρηγόρης Δίκαιος, ο οποίος επέδειξε ψυχραιμία, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα και δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα. Δηλαδή ήξερε να διαχειριστεί κρίση. Γιατί εάν δεν διαχειριζόταν σωστά την κρίση μπορεί να είχαμε και νεκρούς ακόμη, γιατί ήταν πολύ οξυμένα τα πνεύματα.
Για αυτό αισθάνομαι την υποχρέωση να τον ευχαριστήσω και να τον συγχαρώ δημόσια.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Ο δήμαρχος Αστακού
DR Παναγιώτης Στάϊκος

Advertisements