Γιατί ο Δήμος διέκοψε το νερό στο Βαλτί

Ο δήμαρχος Αστακού Παναγιώτης Στάικος φιλοξενείται στην εφημερίδα ΑΙΧΜΗ και απαντά στις κατηγορίες για την διακοπή της υδροδότησης στο Βαλτί επισημαίνοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος.


ΑΓΑΠΗΤΗ ΑΙΧΜΗ
Χαίρομαι που οι κάτοικοι στο συνοικισμό Βαλτί ανέλαβαν τις ευθύνες τους την 31.12.2008 και κατέβαλαν στον δήμο το ένα τρίτο από τις οφειλές τους για το νέο και το υπόλοιπο ποσόν δεσμεύτηκαν να το εξοφλήσουν σε 6 μήνες, ύστερα από την ρύθμιση που τους έγινε, για οφειλές μερικών χιλιάδων ευρώ, επειδή για τέσσερα χρόνια δεν πλήρωναν το νερό, κάνοντας  μάλιστα πολύ μεγάλη κατανάλωση -σπατάλη.
Όπως γνωρίζετε ο δήμος το νερό της ύδρευσης δεν το διαχειρίζεται ως εμπόρευμα που αποφέρει κέρδος, αλλά με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, ως κοινωνικό αγαθό. Δυστυχώς όμως η πλειοψηφία των κατοίκων στο Βαλτί, λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια με έλλειψη κοινωνικής συνείδησης, αφού μόνο 4 από τους 24 είχαν πληρώσει τους λογαριασμούς τους, παρά το γεγονός ότι το νερό αυτό προορίζεται αποκλειστικά για την ύδρευση του Αστακού, αυτοί το σπαταλούν όχι μόνο για να ποτίζουν τα ζώα τους, αλλά αφήνοντας βρύσες ανοιχτές και λάστιχα να χύνεται. Με αυτό τον τρόπο φθάσαμε στο σημείο λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα να μην γεμίζει η δεξαμενή του Αστακού.Έτσι αναγκάστηκα να διακόψω την παροχή προς το Βαλτί, αφού τους είχαμε προειδοποιήσει επανειλημμένα.Επομένως μακριά από μένα η κοινωνική αναλγησία και το ότι άφησα Χριστούγεννα κάποια παιδιά χωρίς νερό. Τα παιδιά αυτά έμειναν χωρίς νερό εξαιτίας της ανευθυνότητας των γονιών τους. Δηλαδή θα πρέπει να πληρώνει η γριούλα με τα 300 ευρώ σύνταξη το νερό κάποιων οι οποίοι κυκλοφορούν με πανάκριβα αυτοκίνητα, κάνοντας προκλητικά σπάταλη ζωή; Εγώ εκείνο που έκαναν ήταν, όταν το μεσημέρι της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ανταποκρίθηκαν στο ελάχιστο των ευθυνών τους, έδωσα αμέσως εντολή στο συνεργείο και έκανε την επανασύνδεση, παρά το δύσκολο της ημέρας και της ώρας.
Εγώ δεν ασκώ τα καθήκοντά μου με μικροπολιτικές νοοτροπίες, ούτε είμαι δέσμιος του πολιτικού κόστους, αλλά με κοινωνική και περιβαλλοντική συνείδηση και έτσι θα συνεχίσω μέχρι το τέλος της θητείας μου, χωρίς εκπτώσεις για να εξασφαλίσω την επανεκλογή μου.
Δεν μπορούν κάποιοι λίγοι με νοοτροπίες Ζωνιανών, με βρισιές και απειλές, με έλλειψη κοινωνικής ευθύνης να μη σέβονται και να σπαταλούν το κοινωνικό αγαθό το νερό της ύδρευσης, το οποίο στην περιοχή μας δεν είναι σε αφθονία, να το στερούν από τους πολλούς και συνεπείς, τους πολίτες του Αστακού. Αυτό είναι εγκληματική συμπεριφορά και δεν σκοπεύω να υποχωρήσω, εγώ δεσμεύτηκα να μη λείψει ούτε μέρα νερό σε κανένα δημοτικό διαμέρισμα και δόξα το θεό μέχρι σήμερα με πολλή προσπάθεια τα καταφέραμε. Και για το χωριό που μεταφέρουμε το νερό με τα βυτία, τα Βλυζιανά, κατασκευάζεται αυτή την στιγμή το υδραγωγείο με 800.000 ευρώ, μεταφέροντάς το από 10 χιλιόμετρα μακριά κι ας είναι 150 κάτοικοι, γιατί πιστεύουμε ότι το επιτάσσει η κοινωνική μας συνείδηση.
Εάν όμως οι πολίτες από το Βαλτί δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, για την αποπληρωμή του υπολοίπου από το χρέος τους στους επόμενους 6 μήνες ή προβαίνουν σε δολιοφθορές στο δίκτυο ή στα υδρόμετρα, τότε με λύπη μου θα διακόψουμε και πάλι την παροχή και η ευθύνη θα είναι αποκλειστικά δική τους.

Ευχαριστούμε για την φιλοξενία
Ο δήμαρχος Αστακού Δρ. Παναγιώτης Στάϊκος

Advertisements