Ασφυκτικό πρέσινγκ Ρώσων επενδυτών για τις Εχινάδες

Απόβαση στις νησίδες του Ιονίου ετοιμάζουν Ρώσοι μεγαλοεπιχειρηματίες, με μοναδικό σκοπό να δημιουργήσουν αυτόνομα τουριστικά χωριά! Τον τελευταίο καιρό οι επαφές και τα τηλεφωνήματα μεταξύ Ρώσων επενδυτών και Ελλήνων κτηματομεσιτών γίνονται σε καθημερινή βάση. Οπως ανέφερε στην «Espresso της Κυριακής» ο κτηματομεσίτης Γιάννης Κουνέλης, «το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον Ρώσων επενδυτών για την αγορά νησιών, προκειμένου να αναπτύξουν εκεί μονάδες αναψυχής. Στο στόχαστρο έχουν μπει τα νησιά Προβάτι, Λυγιά και Οξιά και ήδη γίνονται διαπραγματεύσεις με μεσιτικά γραφεία σε Αθήνα, Πειραιά, Ιωάννινα και Λάρισα» τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν είναι όμως μόνο Ρώσοι. Τον τελευταίο χρόνο η θαλάσσια περιοχή των εκβολών του Αχελώου και βορειότερα ο κόλπος του Καλάμου, και η ανατολική πλευρά της Λευκάδας βρίθουν από νησίδες, οι οποίες έχουν συγκεντρώσει βλέμματα από όλον τον κόσμο. Το γεγονός ότι πολλά από αυτά ανήκαν στην Ιθάκη αλλά και την Κεφαλλονιά, οι οποίες επί αιώνες υπαγόταν στο σύστημα ιδιοκτησίας των Ενετών και αργότερα των Αγγλων, λύνει κάθε πρόβλημα τίτλων, διότι δεν υπάρχει άμεση εμπλοκή του ελληνικού κράτους».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ιδιαίτερη προτίμηση δείχνουν οι επενδυτές για το νησί Πεταλάς. Η συνολική έκταση του νησιού είναι 5.362 στρέμματα, ενώ η τιμή πώλησής του αγγίζει τα 25.000.000 ευρώ. Για τον Πεταλά έχουν ενδιαφερθεί Ρώσοι, Κύπριοι και Αραβες, οι οποίοι επιθυμούν να δημιουργήσουν στην ευρύτερη περιοχή των Εχινάδων τουριστικό «σύμπλεγμα», το οποίο θα αποτελεί προορισμό για επισκέπτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Οι τίτλοι ιδιοκτησίας του ανάγονται στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ο Αλή Πασάς το δώρισε σε μοναστήρι των Ιωαννίνων. Από την κυριότητα της μονής πέρασε κάποια στιγμή, προ εκατονταετίας, στα χέρια της οικογένειας Τσαούση, η οποία εμφανίζεται ως ο σημερινός ιδιοκτήτης.
Σε διαπραγματεύσεις έχει μπει και το νησί Οξιά, η τιμή πώλησης του οποίου αγγίζει τα 10.000.000 ευρώ. Η συνολική έκταση του νησιού, που βρίσκεται στο σύμπλεγμα των Εχινάδων είναι 5.500 στρέμματα. Πρόκειται για ένα νησί με πολλά βράχια, στα οποία υπάρχει καθαρό μάρμαρο πολύ καλής ποιότητας. Ο τωρινός ιδιοκτήτης του είναι Ελληνοαυστραλός επιχειρηματίας.
Στο σφυρί έχει βγει ακόμη το νησί Προβάτι, το οποίο είναι αρκετά φθηνότερο, μια και η τιμή του αγγίζει τα 3.000.000 ευρώ. Η συνολική έκτασή του είναι 1.200 στρέμματα και βρίσκεται τρία ναυτικά μίλια νότια από το λιμάνι του Αστακού. Το νησάκι είναι γεμάτο ελιές, ενώ από τις παραλίες του τρεις είναι κατάλληλες να μετατραπούν σε μαρίνες.

Ιδιαίτερα όμορφο είναι και το Καρλονήσι, η συνολική έκταση του οποίου είναι 756 στρέμματα και πωλείται προς 10.000.000 ευρώ, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και για το νησί Μάκρη με συνολική έκταση 900 στρέμματα και τιμή 7.500.000 ευρώ. Επίσης πωλούνται τα μικρότερα νησιά Σοφία, Βρόμωνας και Μόδιο (190 στρ.).

Πάντως εκείνο που έχει φέρει αρκετά προβλήματα στις πωλήσεις των νησιών της περιοχής, είναι ότι σε πολλά από αυτά έχουν δημιουργηθεί μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, που τα κάνουν όχι και τόσο ελκυστικά σε τουριστικές επενδύσεις. Ηδη τα δημοτικά συμβούλια των Δήμων Ιθάκης και Αστακού δεν εγκρίνουν τα τελευταία τρία χρόνια νέες άδειες αλλά και επεκτάσεις των υπαρχουσών μονάδων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις πλέον ακριβές νησίδες της περιοχής είναι η Ατοκος, η τιμή της οποίας υπολογίζεται στα 20.000.000 ευρώ. Προς το παρόν η νησίδα έκτασης 5.000 στρεμμάτων δεν πωλείται, καθώς ανήκει στον γνωστό εφοπλιστή κ. Παναγιώτη Τσάκο, ενώ το νησί Κεφαλονήσι πουλήθηκε έναντι 500.000 ευρώ το 2005 στην κόρη του Πάμπλο Πικάσο. Εχει έκταση 110 στρέμματα και βρίσκεται έξω από το λιμάνι του Αστακού.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ESPRSSO
ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

Advertisements