Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ Ο.Π.ΣΥ.Ξ. ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

 

opsyx1 

opsyx2

opsyx3

Με μεγάλη επιτυχία Πραγματοποιήθηκε στις 14-12-2008 το πρωί, στο Παπαστράτειο μέγαρο Αγρινίου, η ημερίδα με θέμα «Πλατυγιάλι ώρα μηδέν. Ο λιθάνθρακας σαν πρώτη ύλη παραγωγής ενέργειας, επιπτώσεις στον άνθρωπο και το περιβάλλον», που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ), οι Σύλλογοι μέλη της, οι Τοπικοί και Περιβαλλοντικοί Σύλλογοι της περιοχής. Καταστροφικές θα είναι οι συνέπειες στο περιβάλλον, αλλά και στη δημόσια υγεία, ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν διακεκριμένοι επιστήμονες που συμμετείχαν στην ημερίδα. Στην ημερίδα ακούστηκαν εισηγήσεις και παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα να φωτιστούν όλες οι καταστρεπτικές συνέπειες του λιθάνθρακα.

Στο ζήτημα τοποθετήθηκε πρώτα ο Πρόεδρος της Ο.Π.ΣΥ.Ξ., Δημήτρης Στεργίου ο οποίος μεταξύ άλλων, δήλωσε ξεκάθαρα την πλήρη αντίθεση της Ομοσπονδίας στην εγκατάσταση εργοστασίου με καύση λιθάνθρακα, στον Αστακό, αφού η λιθανθρακική μονάδα θα προκαλέσει, μελλοντικά, ανεπανόρθωτες συνέπειες στην υγεία, στην οικονομία, στην κοινωνία στο περιβάλλον και σε μοναδικά για τον νομό Αιτωλοακαρνανίας και τον εθνικό χώρο οικοσυστήματα. Χαιρετισμούς απηύθυναν: ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αστακιωτών Λεωνίδας Παπαρίζος, ο Βουλευτής του Κ.Κ.Ε. Νίκος Μωραίτης, ο εκπρόσωπος του Νομάρχη Αιτωλ/νίας, Αντινομάρχης Δημοσθένης Καπώνης και ο Δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εργασιών της ημερίδας. Όλοι τους εξέφρασαν την αντίθεση τους στο ενδεχόμενο εγκατάστασης της λιθανθρακικής μονάδος.

Στην ημερίδα, της οποίας συντονιστής ήταν ο Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Κοντός, παρουσιάστηκαν θέματα από: τον Γεώργιο Τσούκα πρ. Γενικό Δ/ντή του Υπουργείου Ανάπτυξης, με θέμα : «Το Πλατυγιάλι ως μοχλός ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδας», στην συνέχεια ο δεύτερος εισηγητής Νίκος Κατσαρός πρ. Πρόεδρος ΕΦΕΤ, Δ/ντής ερευνών ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ανέπτυξε το θέμα: «Καύση λιθάνθρακα. Γενικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον». Ο τρίτος εισηγητής, Καθηγητής Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τομέας χημείας, Μιχάλης Σκούλος ανέπτυξε το θέμα: «Οι επιπτώσεις από την καύση του λιθάνθρακα στο υδάτινο στοιχείο της περιοχής». Η τέταρτη εισηγήτρια Αργυρώ Μπεκατώρου, Λέκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών ανέπτυξε το θέμα: Καύση λιθάνθρακα & επιπτώσεις στην αγροτική οικονομία – οικοσυστήματα – τουρισμό της περιοχής» και τελευταία η Ντάσιου Μαρία Πνευμονολόγος μίλησε για τις επιπτώσεις στο αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου.

Όλοι οι ομιλητές με την επιστημονική τους κατάρτιση, ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για τις επιπτώσεις από την τυχόν εγκατάσταση της λιθανθρακικής μονάδας, με στοιχεία και επιχειρήματα που δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης της θέσης μας.

Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους φορείς και πολίτες του τόπου όπως: του Παναγιώτη Κουρουμπλή, του Παναγιώτη Τρυφιάτη, του Αλέκου Σάββα, του Μπάμπη Τσελεπή,, του Παναγιώτη Καλού, του Χρήστου Μάντζαρη, του Αποστόλη Κοράκη, του Σπύρου Φυσελιά, του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Παπαδόπουλου, του Νομαρχιακού Συμβούλου Σπύρου Αδάμη, της Μαρίας Χρυσικοπούλου, της Ανθής Παπαθανασίου. Επιστολές με τις οποίες δηλώνουν την αμέριστη συμπαράστασή τους, στον αγώνα που κάνουν η Ομοσπονδία και οι Σύλλογοι για την αποτροπή εγκατάστασης λιθανθρακικής μονάδας στο Πλατυγιάλι Αστακού, έστειλαν ο Βουλευτής της Ν.Δ. Σπήλιος Λιβανός και ο πρ. Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ανδρέας Μακρυπίδης και οι οποίες διαβάστηκαν στην εκδήλωση. Η εκδήλωση έκλεισε με συμμετοχή του κόσμου στη συζήτηση, μέσα σε κλίμα έντονου και ζωηρού διαλόγου, ενώ ακολούθησαν εξειδικευμένες ερωτήσεις από το ακροατήριο για τις οποίες δόθηκαν οι σχετικές απαντήσεις.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι: Ο Δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός, ο Βουλευτής του Κ.Κ.Ε. Νίκος Μωραϊτης, οι Δήμαρχοι: Φυτειών Παναγιώτης Τζαχρήστας, Αλυζίας Δημήτρης Τριποτσέρης, Αιτωλικού Νίκος Γαλάνης και Οινιαδών Αντώνης Αλετράς, ο Εκπρόσωπος του Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Αντινομάρχης Δημοσθένης Καπώνης, οι τέως βουλευτές Γιάννης Βαϊνάς, και Παναγιώτης Κουρουμπλής. Οι Πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων: Αγρινίου Γιώργος Γρίνος, Φυτειών Κώστας Πατσιάς, Ανακτορίου Γιάννης Κουνέλης, Μεδεώνος Γιάννης Γεωργούσης, η Νομαρχιακή Σύμβουλος Φρόσω Δελλή διευθύντρια Τριχωνίδας Α.Ε., ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Σπύρος Αδάμης, οι Αντιδήμαρχοι: Φυτειών Ευστάθιος Παλιογιώργος και Γιώργος Σταμουλάκης, Αγρινίου Ευστάθιος Τσούκαλος, Νεάπολης Καρδάρας Χρήστος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Ανακτορίου Κώστας Κομποτιάτης, Μεδεώνος Γιώργος Μπάκας, Φυτειών Γιάννης Ζαφείρης, Αστακού Κώστας Λαϊνάς και Κώστας Λύχνος. Ο πρώην Δήμαρχος Φυτειών Πάνος Γαζέτας, ο πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Δρυμού Βασίλης Καψάλης, ο πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Κωνωπίνας Κώστας Κωστακιώτης, ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ. Αλέκος Σάββας, ο Ταμίας της ΠΑΝ. ΣΥ. και Γραμματέας Συλλόγου Κωνωπίνας Δημήτρης Κοθρούλας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βελανιδιάς Σπύρος Φυσελιάς, οι πολιτευτές του νομού: Παναγιώτης Τρυφιάτης Βασίλης Αντωνόπουλος και Κώστας Κοπρέλης, ο πρώην Πρόεδρος της ΟΠΣΥΞ Κώστας Τσαπαρέλης, ο Συγγραφέας Μπάμπης Τσελεπής, ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Μπαμπίνης Άρης Μπιτσώρης, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Βελανιδιάς Χρήστος Γαζέτας, η Μαίρη Χρυσικοπούλου Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών και Λαογραφικού Μουσείου Αγρινίου, ο Πρόεδρος του συλλόγου Αετινών Χρήστος Ντέμος και τα μέλη Έφη Γρίνου και Σπύρος Μπάκας, ο Πρόεδρος του εκπολιτιστικού Συλλόγου Αετού Γρηγόρης Κουτσογιάννος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δρυμού Πάνος Καλός, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θυριωτών Περικλής Μωραΐτης, ο Πρόεδρος του συλλόγου Φυτειωτών Σαλτογιάννης Χρήστος, ο πρόεδρος Αγραμπελιωτών Γιώργος Τσέλιος, ο Στέλιος Φούντας και η Ιωάννα Ρούσση από τους Οικολόγους Πράσινους, ο Πρόεδρος απανταχού Ρουμελιωτών Θανάσης Τρίτσας, ο Πρόεδρος του εμπορικού Συλλόγου Αστακού Θανάσης Ζαρκαδούλας, η Γιούλα Τζογάνη από τον φυσιολατρικό Σύλλογο Παιώνια, ο Πρόεδρος του περιβαλλοντικού Συλλόγου Φυτειών Θεόδωρος Ρούτσης, από την νομαρχιακή επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ οι Πάνος Παπαδόπουλος, Αντώνης Ραγιάς και Κώστας Ταφλανίδης, ο Διευθυντής Ε.Α.Σ Ξηρομέρου Θεόδωρος Μακρυπίδης, η Διευθύντρια του Σταθμού Ράδιο Ξηρόμερο Μάγδα Παπαδημητρίου, η εκδότρια Λίτσα Μπαμπάνη, η Ανθούλα Παπαθανασίου μέλος της Αιτωλικής Προστασίας Περιβάλλοντος, από τη νομαρχιακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ οι Γιώργος Ξενάκης και Χρήστος Μπουμπούλης, από το Ράδιο Ακαρνανία ο δημοσιογράφος Γιώργος Γουβαλάρης, από την εφημερίδα Ελεύθερη Φωνή ο δημοσιογράφος Θανάσης Λύρος, κ.α.

Με το πέρας των εργασιών της ημερίδας οι παρευρισκόμενοι αποφάσισαν την έκδοση του κάτωθι ψηφίσματος:

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Το Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.) και όλοι όσοι παραβρέθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ο.Π.ΣΥ.Ξ. στις 14 Δεκεμβρίου 2008 στο Αγρίνιο με θέμα: «ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ – Ο ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑΣ ΣΑΝ ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ – ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ», αφού ενημερώθηκαν από τους έγκριτους ειδικούς επιστήμονες ομιλητές, για τις επιπτώσεις από την εγκατάσταση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με χρήση λιθάνθρακα στο Πλατυγιάλι Αστακού Αιτωλ/νίας, αποφάσισαν την έκδοση ψηφίσματος και την κοινοποίησή του στις αρμόδιες αρχές για την ματαίωση της συγκεκριμένης επένδυσης αφού:

1) Η συγκεκριμένη μονάδα δεν είναι συμβατή με το θεσμικό πλαίσιο (Ν.2545/97) με βάση το οποίο εγκρίθηκε ως ΒΕΠΕ και ενισχύθηκε γενναιόδωρα από το κράτος για άλλο σκοπό (διαμετακομιστικό κέντρο).

2) Η μονάδα αυτή θα απαξιώσει το σημαντικότερο αναπτυξιακό έργο που υλοποιήθηκε στο Νομό Αιτωλ/νίας (126 εκ. ευρώ) τα τελευταία χρόνια, γιατί θα εμποδίσει λόγω αέριων και στερεών εκπομπών, την εγκατάσταση μονάδων χαμηλής όχλησης που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες ενός σύγχρονου διαμετακομιστικού κέντρου.

3) Θα έχει τεράστιες επιπτώσεις από τοξικές εκπομπές στο ανθρωπογενές περιβάλλον (βαρέα μέταλλα, αιωρούμενα σωματίδια), στο φυσικό περιβάλλον (όξινη βροχή), στο θαλάσσιο περιβάλλον (αύξηση θερμοκρασίας) και στα υδάτινα αποθέματα του Νομού σε απόσταση τουλάχιστον 50 χιλιομέτρων.

Οι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας της περιοχής, όπως ο τουρισμός, η γεωργική παραγωγή, η κτηνοτροφία, οι ιχθυοκαλλιέργειες θα υποστούν ανυπολόγιστες καταστροφές μακροχρόνια.

Γι΄ αυτό καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αναλογισθούν τις καταστροφικές επιπτώσεις τυχόν έγκρισης μιας τέτοιας πρότασης και να απορρίψουν άμεσα όλα τα αιτήματα που υποβάλλονται στις αρμόδιες υπηρεσίες ( Ρ.Α.Ε., ΥΠΕΧΩΔΕ κ.λ.π).

 

Photos: http://anaitolika.gr/

Advertisements